fallback

Преглед на печата за 22 август

07:25 | 22.08.11 г.

Митниците проверяват "Лукойл Нефтохим" за източване от свързана фирма в. Дневник

Агенция "Митници" проверява дали "Лукойл Нефтохим" не се източва от свързана фирма. Става въпрос за регистрираната в Швейцария компания "Литаско", която е част от групата на руската "Лукойл" и се занимава с търговия на произвежданите от рафинериите й горива, както й със снабдяване със суровини на преработващите предприятия.

Това каза директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в интервю за БНР. Той обясни, че "Литаско" "стои на входа и на изхода на комбината" в Бургас. От "Лукойл" казаха, че ще коментират думите на Танов вероятно утре.

По-малко осигурени пазят дупката в бюджета на НОИ в. Дневник

Осигурените в България продължават да намаляват. От януари до юни 2011 г. плащащите вноски за пенсия, болест, майчинство и безработица са били близо 2.7 млн. души, или с над 51 хил. по-малко спрямо същия период на миналата година. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), подготвена за "Дневник".

Основните причини за това са ръстът на сивата икономика, съкращенията, емиграцията и увеличаващият се брой продължително безработни и обезкуражени, че ще намерят работа, коментираха работодатели, синдикалисти и експерти в осигуряването.

Губещата БДЖ харчи все повече за заплати в. Сега

Въпреки че трупа загуби и оцелява с все по-големи субсидии от бюджета, БДЖ не спира да увеличава разходите за заплати. Това показва одитът, публикуван току-що на сайта на Сметната палата. Средната заплата в "Български държавни железници" ЕАД е стигнала 835 лв. през 2009 г. при 798 лв. за предходната година. Само за година общият фонд "Работна заплата" се е увеличил с 5 млн. лв. и е достигнал 85 млн. лева. Ръстът на доходите в компанията се случва точно когато заради кризата пътникопотокът е спаднал с цели 10%, се посочва в доклада на Сметната палата. Вместо да съкращава харчове, както постъпиха повечето компании, ударени от рецесията, държавната БДЖ е увеличила не само заплатите, но и разноските за застраховки и лихви, свързани с обновяването на техниката - вагони, мотриси и локомотиви.

ГЕРБ окупира ръководствата на ОИК в. Сега

Няма законова пречка председателят и двамата му заместници в общинските избирателни комисии (ОИК) да са от управляващата партия ГЕРБ. Това потвърди говорителят на ЦИК Ралица Негенцова в предаването "Неделя 150" на БНР вчера. Коментарът й бе по повод жалбите на ДПС и други опозиционни партии, че техни представители не се допускат до ръководни позиции в комисиите. Според нея тези жалби са неоснователни. Миналата седмица зам.-председателят на ДПС Лютви Местан би тревога, че в много общини "се наблюдава тотално игнориране и недопускане на представители на опозицията до ръководствата на ОИК, като се назначават по двама представители на ГЕРБ и един на "Атака".

Строители хлопват врати през зимата в. Стандарт

Оцелелите строителни компании ще се броят през следващата пролет. Голяма част от фирмите в бранша няма да оцелеят през зимата, категоричен е изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков. Кризата удари най-сериозно нашия сектор и през последните 3 години от 6000 регистрирани фирми останаха 2500, обясни той. Много малка част от компаниите обаче обявяват фалит. Повечето предпочитат да замразят дейността си в търговския регистър, но продължават да се вписват в този на камарата, който им дава право да строят. Причината е, че така ако изпадне някаква поръчка, законът им дава право да я изпълнят. Ако не са вписани в регистъра на Строителната камара, компаниите могат да вдигат само бараки и плевни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 19.08.22 г.
fallback