fallback

НЕК завежда иск срещу Атомстройекспорт през септември

Руската компания, която е изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене", все още не е изпратила отговор дали е оттеглила иска си към НЕК

16:55 | 18.08.11 г.

Националната електрическа компания (НЕК) е изпратила вчера писмо до Арбитражния съд в Париж, с което е поискала срок до 15 октомври, за да се запознае в детайли с документацията по делото, заведено от руската компания ЗАО „Атомстройекспорт“ (ЗАО АСЕ) срещу нея, съобщиха от компанията.

През следващата седмица НЕК ще представи и адвокатската кантора, която ще защитава интересите й в Париж. Едновременно с това компанията е във финална фаза по подготовката на документацията за завеждане на контра иск срещу руската страна, който ще бъде внесен в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева през септември, съобщават още от НЕК.

В края на миналата седмица, след преговори в София НЕК изпрати официално писмо на „Росатом“ и "Атомстройекспорт“ с предложение за уреждане на претенциите между страните и развитието на проекта АЕЦ „Белене“. Важна предпоставка за продължаване на работата по проекта обаче беше в срок до 16 август „Атомстройекспорт“ да оттегли всички свои искове, по които е образувано дело пред Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

„Заведеният от „Атомстройекспорт“ иск може да компрометира както взаимоотношенията между страните, така и проекта АЕЦ „Белене“ като цяло“, се казва в писмото на НЕК до руската страна. „В този смисъл, за нас оттеглянето на иска на база на нашите предложения, щеше да бъде доказателство, че ЗАО АСЕ има интерес от по-нататъшното реализиране на проекта“, пишат от електрическата компания

Руската компания, която е изпълнител на проекта за АЕЦ "Белене", все още не е изпратила отговор дали е оттеглила иска си към Националната електрическа компания (НЕК), съобщават още от българското дружество. На 16 август изтече срокът, даден от НЕК на руската компания,  да оттегли иска си срещу българската електрическа компания.

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
fallback