fallback

Преглед на печата за 18 август

07:35 | 18.08.11 г. 1

Фирма осъди фонд "Земеделие" за 6.3 млн. лв. в. Сега

Държавен фонд "Земеделие" трябва да плати 6 305 809 лв. на новозагорската фирма "Агро фриго" заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД. Това е окончателното решение на 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), показа проверка на "Сега". Фирмата е осъдила фонда по Закона за отговорността на държавата и общините, според който те отговарят за вредите, причинени от техни органи и длъжностни лица. Над 717 хил. лв. от обезщетението са лихви.

Фонд "Земеделие" е страна по поне 169 дела, част от които са решени, сочи справка в деловодството на ВАС. Само във връзка с програма САПАРД 198 фирми съдят фонда, обясниха преди време оттам. Над 100 от тях са в т.нар. черен списък на длъжниците, за които има съмнение, че са купували машини и техника със завишени оферти, за да източат по-големи субсидии. "Агро фриго" не е сред тях.

Партиите не се отказват от дарения с изключение на ГЕРБ в. Сега

Партиите няма да последват примера на ГЕРБ и да се откажат от набирането на дарения за предизборната си кампания, показа проверка на "Сега". Те определиха като популизъм изявлението на шефа на предизборния щаб на герберите Цветан Цветанов пред БНТ, че "ГЕРБ ще участва в изборите без нито едно дарение, а със субсидията на партията". А тя не е никак малка - около 20 млн. лв. На предишния парламентарен вот през 2009 г. обаче ГЕРБ разчиташе основно на дарения от щедри спонсори и създаде политически прецедент, като тегли кредит от 440 000 лв., за да покрие харчовете си по изборите. За местния вот през 2007 г. ГЕРБ също събра над милион от спонсори.

Според сегашния закон дарения до 10 000 лв. могат да правят само физически лица. Въпреки наличието на законов регламент и изискването те да са публични, нищо не пречи на партиите да приемат на ръка пари, които не се осчетоводяват - т.нар. черни партийни каси.

Три месеца гратис за тока в. Стандарт

Енергото вече няма да ни дърпа шалтера веднага след като изтече срокът за плащане на сметката. Ако хората не са успели да се издължат навреме или пък са затруднени финансово, ще имат три месеца гратис. Това е една от мерките, които предвиждат промените в Закона за енергетиката, обясни пред "Стандарт" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на комисията по енергетика Валентин Николов. Измененията са свързани с новите изисквания на ЕС. Идеята е за битовите абонати да бъде създаден гратисен период от 2-3 месеца, в които те да не остават без ток, ако не са си платили. За да не се получават злоупотреби обаче, през това време Енергото ще има пълното право да потърси дължимата сума чрез всички позволени от закона методи, включително и чрез съда. Ако двете страни обаче не намерят решение на проблема, шалтерът на длъжника ще бъде дръпнат.

Продават по кола на ден в. Стандарт

По една кола на ден се купува средно от родните къщи за автомобили втора ръка. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на Асоциацията на вносителите на автомобили Любомир Доросиев. Пред "Стандарт" той заяви, че неговата автокъща не може да се оплаче от продажбите през тази година и на месец успява да продаде по 25-27 коли. Определено пазарът сега се движи много по-добре от предходните две години, когато заради кризата на месец беше трудно да се продадат повече от 5 коли, коментира Доросиев.

Добрата тенденция се запазва и през летните месеци, когато традиционно българинът не купува много коли, тъй като му трябват средства за почивка. Изобщо не се усеща, че сме август, продажбите продължават да вървят, казва Доросиев. Според него тази тенденция не важи само за автокъщите, тъй като негови приятели, занимаващи се с търговия на хранителни стоки, също споделяли, че това лято продажбите им не намаляват за разлика от предишни години.

Намалява консумацията на храни у нас в. Новинар

С една десета е намаляла консумацията на хранителни продукти в България. Свиването на потреблението на стоки и услуги ще продължи и през тази година, като причината се дължи на кризата, поскъпването на храните и ограничените доходи. Това съобщи пред „Фокус” проф. Септемврина Костова от катедра „Икономика на търговията” в УНСС.

Във вторник Световната банка оповести свой доклад, според който цените на храните в света са се повишили средно с 33 процента спрямо месец юли 2010 г.

Съдът върна на ЦИК отказите за регистрация на 7 партии за местния вот в. Дневник

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решенията на ЦИК за заличаване на регистрацията на седем политически партии, които искат да участват в местните избори.

Това са варненската партия - Движение "Нашият град", Движение за европейска интеграция на Тома Томов (която е и коалиционен партньор на БСП), Национално движение "Единство", Национално движение за спасяване на отечеството, Партия на българските жени, Съюз на комунистите в България и партия "Щит".

ЦИК отказа регистрацията им заради липса на нужните по закон 7000 подписа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 23.08.22 г.
fallback