Да бъдат компенсирани за разликата в цените, а не само за изгубената продукция след епидемията от ешерихия коли, поискаха от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.
"Ще искаме да бъдем компенсирани, както го направиха Дания и Беалгия", каза Пламен Сапунджиев, председател на асоциацията. По думите му през пролетта, когато заразата предизвика масова психоза на пазара и доведе до срив в търсенето на зеленчуци в цяла Европа, реколтата е била в апогея си, а цените на едро за по-малко от 24 часа са паднали от 1 лв. до 20 ст.
Сапунджиев припомни думите на министъра на земеделието, казани на пресконференция, че загубите от епидемията, предизвикана от бактерията, ще бъдат изцяло компенсирани. Тогава производителите останали с впечатление, че ще бъдат обезщетени както за дагубите от унищожената продукция, така и заради разликата в цените.
Най-голям е сривът при продажбите на краставиците и доматите и значително по-малък при пипера, който през този период още не е узрял. Общите загуби се изчисляват на близо 10 млн. лв., съобщи Сапунджиев. И добави, че тези стойности подлежат на доуточняване, ако се стигне до разговори с Министерството на земеделието и храните.
До момента 96 лица са заявили, че искат да бъдат компенсирани заради унищожена продукция. Около 84% от тях са производители на оранжерийни зеленчуци.
От асоциацията предполагат, че най-вероятно информацията за компенсациите не е стигнала навреме до всички стопани, затова и толкова малка част от тях са депозирали заявления да бъдат обезщетени. Като причина за необявяването на загубите се сочи и фактът, че немалка част от сектора е в сиивата икономика, поясни още Сапунджиев. Около 50% от неотопляемите оранжерии и 20% от отопляемите са в сивия сектор, обясни още Пламен Сапунджиев.
Той остави на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да преценят дали компенсациите за разликата в цените ще става чрез държавна помощ или с европеийски пари. Според него броят на заявилите, че искат обезщетение за разлика в цените, ще бъде по-голям – между 120 и 150 производителите.
Въпреки големите забуги след епидемията няма опасност от фалити. Цените на продуктите се определят на пазарен принцип и от асоциацията не успяха да кажа дали те ще поскъпнат за зимата.
Според Велин Георгиев, член на управителниюя съвет на асоциацията, през зимните месеци продукцията ще поскъпне, но не заради загубите, а заради очакван спад в производството.