fallback

Бизнес и синдикати предлагат НОИ да определя инвалидните пенсии

От КТ „Подкрепа“ и Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепят предложението на стопанската камара за промени в системата за ранно пенсиониране

11:29 | 17.08.11 г. 1

Инвалидните пенсии по болест да се определят от институцията, която изплаща тези пенсии, т.е. Националния осигурителен институт, вместо това да става само от експертните лекарски комисии на национално и териториално ниво (НЕЛК и ТЕЛК), каквато е досегашната практика. Около това мнение се обединиха председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в интервю за БНТ.

Представителите на бизнеса и синдикатите подкрепиха оповестените в началото на седмицата предложения на Българската стопанска камара за промени в системата за ранно пенсиониране и за въвеждане на строг контрол при определяне на преждевременното пенсиониране поради болест.

„Не може при внезапна проверка на таксиметровите шофьори в София, направена още преди години, да се установи, че 100 от тях работят, като едновременно с това са инвалидизирани с най-високата категория за лица с придружител. Затова е належащо контролът да става на друго ниво“, обясни още Димитър Манолов.

Васил Велев пък настоя да се въведат промени при плащането на осигуровките от държавните служители, вместо това да става от данъкоплатците, каквато е досегашната практика. Администрацията може да поема разходите за своя сметка подобно на работещите в частния сектор, присъедини се и вицепрезидентът на "Подкрепа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 19.08.22 г.
fallback