fallback

Преглед на печата за 15 август

07:19 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Близо 600 хил. души разчитат на помощи от държавата

в. "Дневник"

Близо 600 хил. души са получавали социална помощ от държавата миналата година. Повечето от тях са инвалиди, но има и много самотни родители, възрастни, сираци и учащи, чиито домакинства са с доход по-нисък от определен минимум. Това показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за хората, които са зависими от помощта на държавата. В тази категория не влизат безработни и жени в майчинство, които получават обезщетение, но благодарение на това, че са плащали осигуровки. В изследването не са включени и получаващите семейни помощи за деца.

През последните 4 години държавата дава все повече пари за интеграция на хора с увреждания, които далеч не постигат своята цел, установи ИПИ. Проблемите пред намирането на работа водят до трайно понижаване на доходите на тази група и до превръщането й във вечен бенефициент на социални помощи, се посочва в анализа. По данни на Агенцията по заетостта едва 10% от инвалидите работят, което означава, че 250 хил. души си стоят вкъщи, въпреки че са в състояние да се трудят.

БСК: Университетите бълват ненужни кадри

в. "Дневник"

Държавата финансира образование, което не е нужно на обществото и икономиката. В резултат липсват специалисти, чужди компании се изтеглят от България, защото няма кадри, висшисти стоят безработни или работят нискоквалифициран труд. Това сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Работодателската организация обяви и серия предложения към кабинета за реформи в образованието.

Заради липсата на кадри компании, които се занимават с електротехника, машиностроене и химическа промишленост, обмислят да напуснат страната, предупредиха от камарата. По техни данни фирмите ще се насочат към съседни страни и най-вече към Турция.

Брокери: Пазарът на луксозни имоти се стабилизира

в. "Дневник"

Пазарът на луксозни имоти се стабилизира, а търсенето е ориентирано към къщи на цена между 400 и 600 хил. евро и големи апартаменти до 350 хил. евро. Това сочат данните на брокерски и консултантски агенции, до които "Дневник" се допита.

Яна Василева от агенция "Форос" обясни, че от началото на 2011 г. колебанието на цените на луксозните имоти в страната е относително слабо - около 5%. Въпреки това в последните три години поевтиняването бележи стойности от 20-30%.

"Купувачите не са склонни да платят повече от 1200 евро на кв.м", отбелязва тя. Това става причина имотите да се предлагат на нереално високи цени, които след договарянето да бъдат драстично редуцирани. Крайната сума можела да е с до 40% по-ниска от офертната.

Борисов: Ние ще работим, а те нека си палят градовете!

в. "Сега"

Тези държави, които не са били дисциплинирани и са харчили повече, отколкото произвеждат, създават риск. Така по време на посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов коментира твърденията на Световната банка за идваща още по-тежка криза.

Той посочи, цитиран от агенция "Фокус", че преди две години правителството е имало приоритет да влезе в Еврозоната, но в момента държавите там са доста по-зле и представляват риск за България.

И за това ние казахме, че ще дойдем в Еврозоната, когато си въведат дефицитите във вида, в който са подписани споразуменията - 3%, заяви премиерът.

Той добави, че в периода 1995-1996 г. българите са стачкували, правили са барикади и са горели гуми по кръстовищата, докато другите държави са работили.

Сега нека ние работим, а другите държави да си палят градовете и да си създават проблеми, категоричен бе министър-председателят. Според него редът на България е минал, а сега е време да се правят пречиствателни станции, магистрали, спортни зали и инфраструктура, земеделие, културен туризъм.

В тази връзка той определи като ахилесовата пета на Черноморието пречиствателните станции. В морската столица Бойко Борисов откри обект - отвеждащ колектор за битови отпадъчни води за премахване на зауствания в зоната на съществуващото и перспективно ползване на водите между Буна 109 и яхтено пристанище в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Созопол спечели проект за над 1 млн. лв.

в. "Стандарт"

Над 1 милион лева е спечелила община Созопол с проекта "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура". Средствата ще бъдат разпределени в три основни училища и една детска градина, които се намират на територията на общината.

Съгласно правилата за усвояване на средствата, 15% от общата сума ще бъдат осигурени от бюджета на община Созопол. "Продължаваме активната си социална политика, която вече 4 години е приоритет за общинското ръководство", заяви кметът на града Панайот Рейзи, след като даде официален старт на проекта.

Военното министерство търси охрана за имотите си

в. "Новинар"

Министерство на отбраната ще даде за две години около 4.9 млн. евро за невъоръжена охрана на 163 имота из цялата страна, съобщи Дарик радио. Обществената поръчка е открита и е обявена със заповед на военния министър Аню Ангелов. Следващата година изтича договорът с някои от избраните през 2009 г. фирми и новите победители в конкурса ще охраняват военни имоти до 2014 г.

Условията за кандидатсване в обществената поръчка включват условието кандидатите да имат минимум 10 договора с пет препоръки по тяхното изпълнение. Всеки от участниците ще може да подава документи за 63 позиции или пакети от обекти за охрана из цялата страна.

От БСП сигнализират за незаконни сметища в София

в. "Новинар"

Дискусионен клуб за социална и местна политика към БСП сигнализира РИОСВ за десетки незаконни сметища на територията на Столичната община. Според Николай Белалов, от 1998 г. досега сумите за почистване на София са се увеличили три пъти, а извозваният отпадък е нараснал само с 50 на сто. По думите му, от боклука на София е „лапкано и папкано".

По оценка на клуба, отпадъците от незаконните сметища са в размер на десетки хиляди тона. Според Белалов, общината целенасочено не санкционирала нерегламентирани сметища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:10 | 15.08.11 г.
fallback