fallback

Преглед на печата за 12 август

07:43 | 12.08.11 г.

Държавата печели все повече от енергетика

В. Дневник

Енергетиката, която е най-силно регулираният сектор в страната, продължава да е най-печелившият бизнес на държавата, показват отчетите на дружествата й за първите шест месеца на 2011 г. Рязко увеличение на приходите и печалбата отчита Електроенергийният системен оператор, който управлява енергийната мрежа на страната и получава такси за това.

По-високите цени за пренос на ток и силно нарасналият износ са повишили приходите на дружеството с над 40%, а печалбата му е скочила с внушителните 1300% до над 91.6 млн. лв. АЕЦ "Козлодуй" е другата държавна компания, чиято печалба скача със 70% до 106 млн. лв. Спад отчитат НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2", но финансовите им резултати остават над 45 млн. лв. "Булгаргаз" успява да излезе на оперативна печалба, но заради валутни разлики пак е на нетна загуба.

Икономисти видяха риск от рецесия

В. Сега

Риск от влошаване на икономическата ситуация у нас видяха икономистите от Райфайзенбанк (България). Възстановяването на вътрешното търсене изостава от очакванията, а по отрасли развитието е неравномерно, пишат в редовния си месечен доклад анализаторите на банката. Към края на юли промишлеността се движи с добри темпове, но в строителството няма оживление. Според експертите икономиката на България през второто тримесечие ще отбележи скромен ръст от 2-2.5% на годишна база. По-висок - 3.4% бе ръстът на БВП за първите 3 месеца на годината. При тези резултати и при очертаващата се нестабилност на световните пазари прогнозата на правителството за 2011 г. изглежда все по-непостижима. В бюджетната макрорамка МС заложи 3.6% ръст на икономиката т.г. Анализът отбелязва, че от началото на годината износът на стоки се развива отлично, като се увеличава с 47.2%.

400 000 не си търсят работа

В. Стандарт

Домакините в България, които се грижат за децата и семейния уют и не ходят на работа, са 287 287. Това показа последното преброяване на населението у нас. Толкова жени са посочили, че са заети само с домашни и семейни задължения. Това не са безработни майки и съпруги, а хора, които изобщо не търсят работа. Тяхната грижа е да поддържат дома, да готвят и да гледат децата. Най-многобройната възрастова група домакини са млади жени. Повече от половината са на възраст между 20 и 40 години. Интересно е, че 110 647 мъже също са посочили, че са заети само с домашни или семейни задължения. Затова не ходят на работа, нито пък търсят такава.

Русия търси наши фермери

В. Стандарт

Огромни площи земеделски земи в Русия могат да донесат пари на българските фермери. Кметството на град Орел е готово да води преговори с наши земеделци за отдаване на земя под аренда. Това съобщи кметът на Разград Денчо Бояджиев, чиято визита в руския град приключи тази седмица. В Централна Русия традиционно се отглеждат пшеница и царевица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 04.09.22 г.
fallback