fallback

Росатом поиска ново отлагане на крайния срок на подписване за АЕЦ Белене

Досега срокът за сключване на окончателен договор се отлагаше заради България, новото предложение на руската страна е 1 декември

13:06 | 11.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Руската компания „Атомстройекспорт“ (дъщерна на Росатом) е отправила предложение на българската Националната електрическа компания (НЕК) за удължаване на срока за сключване на окончателния договор за АЕЦ Белене до 1 декември 2011 г., се казва в съобщение на Росатом.

Предишното 13-то по ред междинно споразумение беше сключено по искане от българска страна и срокът му изтича на 30 септември. 

Проектът на новото допълнение към основния договор е подготвен в съответствие с „пътната карта“ за предстоящите мероприятия за реализацията на проекта АЕЦ Белене, допълват от Росатом. Относно „пътната карта“ от НЕК наскоро коментираха, че руското предложение още не е утвърдено от българска страна.

В съобщението на Росатом се цитира изпълнителният директор на НЕК ЕАД Михаил Андонов, който е казал, че проектът на документа ще бъде проучен и предаден за съгласуване на консултанта HSBC, Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От руската компания посочват, че становището на НЕК по посоченото ново междинно споразумение би трябвало да постъпи в Атомстройекспорт на 15 август. От НЕК потвърдиха за Investor.bg, че предложението на Росатом е вече при тях.

От Атомстройекспорт коментират още, че „разчитат, че съгласуването и подписването на новото допълнение ще се осъществи в срокове, не заплашващи формирането и реализацията на двустранните договорености по финансовото структуриране на проекта и съответно създаването на проектна компания за АЕЦ Белене“. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
fallback