fallback

НЕК и Атомстройекспорт преговарят за старото оборудване на АЕЦ Белене

Според руската компания НЕК разглеждала възможността да задължи "Атомстройекспорт" да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор

12:04 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

България и Русия в лицето на Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт" започнаха днес преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", се казва в съобщение на руската компания (дъщерна на "Росатом"), цитирано от БТА. Според руската компания въпросното оборудване е на площадката още от 1991 година.

В преговорите участват освен представители на "Атомстройекспорт" и НЕК и на компанията-майка "Росатом". Повод за преговорите са претенциите на НЕК към "Атомстройекспорт" по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума от 61 милиона евро, се посочва в съобщението на Атомстройекспорт.

В момента НЕК разглежда възможността да задължи "Атомстройекспорт" да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор. Общата му стойност се оценява от българска страна на 40,2 милиона евро и е основа за възможен иск на същата сума, ако НЕК се обърне към арбитражния съд в Женева, коментират от руската компания, избрана за строителството на атомната централа.

През юли се разбра, че Атомстройекспорт е подал иск на стойност 58 млн. евро в международен съд за извършени, но неплатени от българска страна дейности по АЕЦ "Белене". Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков веднага заяви по този повод, че ако руският иск не бъде оттеглен до дни, то НЕК ще подаде насрещен иск на стойност 61 млн. евро. В момента работна група от експерти от двете страни обсъжда оттеглянето на руския иск, като определеният срок за решението е до 12 август. Към момента "Атомстройекспорт" не е оттеглил своя иск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
fallback