fallback

Да замрази местните данъци за целия си мандат, обещава Кадиев

Кандидатът за кмет на „Атака“ пък иска такса смет да бъде обвързана с потреблението на вода и ток

13:53 | 04.08.11 г.

Да замрази местните данъци за целия си четиригодишен мандат обещава кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев по време на представянето на предизборната си платформа, съобщи БТА.

Според него това може да стане чрез преструктуриране на столичния бюджет, а не чрез допълнително натоварване на гражданите. Освен това Кадиев смята, че в момента такса "смет" се събира несправедливо.

Сред обещанията на Георги Кадиев са и местни референдуми по различни проблеми на София, както и до края на 2012 г. по "хуманен начин да бъдат отстранени бездомните кучета".

Претендентът на БСП за столичен кмет поема ангажимент да спре застрояването.

“Драматично е състоянието на общинските фирми, най-тежко е положението на топлофикационното дружество”, констатира Кадиев. “Затова, като кмет, ако бъде избран, ще налагам контрол върху "Топлофикация", "Софийска вода", ЧЕЗ и метрото”, допълни той.

Кандидатът за кмет на "Атака" Николай Пехливанов пък предложи днес такса смет да бъде обвързана с потреблението на вода и ток. „Това потребление е реален индикатор за социалното равнище на домакинствата и такова решение, макар и да не е универсално, е най-справедливо и работещо на този етап“, обясни той.  Според него такса смет трябва да е заплащане за услуга, а не вид данък, както всъщност е в момента.

Пехливанов иска също да с въведе реална конкуренция при извършване на услугата по сметосъбиране. Според него трябва да се създаде общинска фирма за сметосъбиране, която да се превърне в своеобразен регулатор на пазара и да се осигури възможност всеки блок да подписва договор с нея.

Кандидатът на "Атака" предупреди, че София ще се окаже пред нова криза за боклука и посочи, че ако до 1 ноември столицата няма одобрен проект от ЕС за изграждане на завод за боклука с европейски средства, най.-разумното решение е да започне изграждането му със свои собствени пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
fallback