fallback

Здравната каса започва работа по електронните рецепти

Проектът "Електронна рецепта" ще тръгне пилотно на територията на РЗОК - София град

10:29 | 04.08.11 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва разработването на електронните рецепти, съобщиха от институцията.

Предстои изграждането на централизирана онлайн система, която да обхваща дейностите по предписването и отпускането на лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, включително и такива, заплащани напълно или частично от здравната каса.

От касата посочват, че новата електронна система ще улесни и пациентите, и лекарите, защото при допусната грешка при изписването на лекарствата тя ще бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря.

НЗОК очаква да се подобри и контролът по предписване и отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и храни за специални медицински цели, заплащани от касата, тъй като той ще се осъществява в реално време.

Проектът ще бъде реализиран пилотно на територията на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - София град, но не е посочено в какъв срок.

Здравната каса кани фирми, разработващи медицински и аптечен софтуер, да участват в проекта.

За въвеждането на електронни рецепти се заговори преди около 2 години. През февруари миналата година от здравната каса посочиха, че вероятно през 2011 г. те вече трябва да са готови и да работят.

Междувременно, от Националния осигурителен институт (НОИ) въведоха от началото на месец юли нов образец на болничен лист, първообраз на електронен болничен. Предстои изграждането на единен регистър, в който лекарите ще нанасят данните за пациентите, за да се „движи“ информацията свободно между лекарите, работодателите и института, както и да се осъществява контрол в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
fallback