fallback

Преглед на печата за 4 август

07:22 | 04.08.11 г.

Кредиторите на "Кремиковци" ще чакат за парите си заради обжалване на НАП

В. „Дневник”

Нов съдебен спор заплашва да забави разпределението на 316 млн. лв. от продадените активи на "Кремиковци". Това съобщиха 3 независими източника на "Дневник".

Причината е, че Националната агенция за приходите (НАП) обжалва частичната сметка за разпределение, която посочва каква част от вземанията си ще получи всеки отделен кредитор, включително и работниците.

От приходната администрация потвърдиха това и уточниха, че става дума за сумите, отредени за обезпечените кредитори.

Заводи изместват жилищни и бизнес проекти

В. „Дневник”

След увлечението на инвеститорите в нови жилищни и бизнес сгради, където се постигаше бърза и висока възвращаемост на вложените средства, но всичко се срина заради кризата, постепенно скорост набира изграждането на производствени мощности.

За последните 3-4 години в строителството на нови заводи и разширение на съществуващи предприятия са вложени около 1 млрд. лв., показа проверка на "Дневник". Наблюденията на големите компании за имоти също показват, че изграждането на индустриални мощности се увеличава.

Нов търг за част от “Кремиковци”

В. „Стандарт”

Нов търг за продажба на обособена част от имуществото на обявения в несъстоятелност комбинат "Кремиковци" ще се проведе на 12 август 2011 г. Това сочи справка в сайта на Софийски окръжен съд. Става дума за 12 тона скрап от неръждаема стомана при начална цена 37 200 лв. Цената е определена чрез доклад, изготвен от външно консултантско дружество.

Летище София става авиомол

В. "Стандарт”

Летище София ще се превърне в истински авиомол и ще предложи много нови възможности за приятно и полезно прекарване на времето, докато чакат самолета си пътниците. Максималното отдаване на търговските площи под наем и разкриване на нови магазини, кафенета и други атрактивни обекти в залите на "Заминаващи" и "Пристигащи", както и във фоайето, е една от близките ни задачи. Това заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на летището Веселин Пейков. Така ще се увеличат неавиационните приходи на летището. Ще бъде обявена обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено на фирма да разработи архитектурния проект за магазините.

Държавата закъса за чиновници в бордовете на фирми

В. „Сега”

Изричната забрана чиновниците в бордовете на държавни фирми да получават възнаграждения е довела до масова демотивация в администрацията за заемането на такива позиции. Заради липсата на желаещи и достатъчно доверени хора кабинетът вчера премахна забраната един чиновник да участва само в един борд и позволи назначаването на едни и същи служители на повече места.

Отпадането на ограничението е било поискано от регионалното и транспортното министерство, обясниха от правителствената пресслужба. Според официалното прессъобщение предложението е прието заради съществуващата в момента демотивация сред държавните служители да поемат допълнителната отговорност. Не е ясно как това ще се промени, освен ако кабинетът не възнамерява да възстанови под някаква форма и възнагражденията. В този случай обаче няма причина ограничението за броя на бордовете да отпада.

Найденов: Имаме техника да ожънем и Румъния

В. „Новинар”

Имаме техника да ожънем и Румъния. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отговори на съмненията, че заради липса на машини ще остане неприбрана реколта от около 200 000 тона зърно. Според последните данни реколтата от ечемик и рапица е прибрана изцяло, а тази от пшеница на 90 процента, обясни Найденов.

По думите му заради доброто качество на пшеницата и сравнително високите добиви няма основание хлябът да поскъпва.

По-малко от 7 на сто от фирмите издържат над 5 години

В. „Новинар”

По-малко от 7 на сто от фирмите в България оцеляват над 5 години, сочат данни на НСИ за демографията на предприятията към края на 2009 г. Според изследването през 2008 г. са създадени близо 49 хил. фирми, а година по-късно 8 хил. са вече закрити. Най-дълго са се задържали предприятията с повече от 10 човека. Повече от половината фирми, създадени през 2009 г., дори не са наели служители, посочват от НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 30.08.22 г.
fallback