fallback

Зърнопроизводителите поискаха държавата да изпълни ангажиментите си към сектора

Агробизнесът настоява да се възстановява акцизът върху горивата за земеделска техника

14:01 | 02.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: БТА

Зърнопроизводителите дадоха 30-дневен срок на администрацията да изпълни поетите ангажименти към сектора, включително да се задейства договорената между бранша и държавата възможност да се възстановява акцизът върху горивата за земеделска техника. Това заяви председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов, цитиран от БТА.

Земеделците са готови за протестни действия, посочи Христов.

Днес асоциацията е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което се съобщава, че сроковете, договорени в подписаното през март последно споразумение между агробизнеса и земеделското министерство, не са спазени.

Споразумението през март бе подписано след масови протести на земеделски производители в цялата страна. Тогава агроминистърът обеща, че ще бъде очертана стратегическа рамка за сектора за следващите три години.

Производителите настояват още в срок от един месец да бъдат договорени с Министерството на финансите националните доплащания към директните плащания за обработваемите площи, с които секторът ще бъде подпомаган до 2013 година.

Христов определи тази мярка като важна, защото ще осигури за бранша предвидимост и гарантиран свеж ресурс, който бизнесът може да получи чрез банкови кредити.

Междувременно от земеделското министерство изпратиха изявление на министър Мирослав Найденов, който казва, че „въпросът за възстановяването на акциза за горивата на зърнопроизводителите е придвижен и вече е подписано споразумение“. Заради ситуацията с отнемането на лиценза на „Лукойл” министърът на финансите Симеон Дянков бил възпрепятстван да обсъди темата за акциза.

Найденов обеща призова зърнопроизводителите да проявят търпение, тъй като „въпросът се очаква да бъде решен съвсем скоро“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 10.09.22 г.
fallback