fallback

Преглед на печата за 2 август

07:39 | 02.08.11 г.

Съдът: В София незаконно се плаща такса смет само според имота, а не според боклука в. Дневник

Административният съд на София обяви за незаконен начина, по който Столичната община определя такса смет. Тя се изчислява на база данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук.

Тази система на определяне на такса смет е регламентирана в наредба за таксите и цените за услуги на Столичната община. Според съда обаче това е станало в нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Законът определя като критерий за изчисляване на такса смет количеството на битовите отпадъци. Той дава възможност само по изключение, когато това количество не може да се установи, таксата да се определя на ползвател или като процент от данъчната оценка на имота.

Омбудсманът поиска върховният съд да определи давността на сметките за парно, ток и вода в. Дневник

Омбудсманът Константин Пенчев поиска от Върховния касационен съд (ВКС) веднъж завинаги да прекрати разнобоя между съдилищата за това каква е давността за сметките за ток, вода, парно и телефон. Той е внесъл искане до общото събрание на гражданската и търговската колегии, за да излязат с тълкувателно решение дали монополистите могат да търсят от клиентите си парите по сметки за 3 години или за 5 години назад.

Законът за задълженията и договорите регламентира, че давността е 3 години за т.нар. договори за периодична доставка. Повечето съдилища приемат, че тези на потребителите с електроразпределителните, водопреносните и топлофикационни дружества са точно такива. Затова постановяват, че те не могат да принудят клиентите си да плащат сметки, по-стари от 3 години.

Интернет бизнесът се развива с бързи темпове в. Дневник

Бърз ръст на потребители и не толкова бърз на приходите си отчитат водещите български интернет доставчици. Една от причините за второто е фактът, че цените на интернет достъпа у нас падат непрекъснато, най-вече заради високата конкуренция сред доставчиците, а самите телекоми планират да залагат все повече на оптичните влакна като гръбнак на мрежите си, което от своя страна иска значителни инвестиции от тяхна страна в инфраструктура.

Въпреки това на пазара в момента могат да бъдат намерени оферти за интернет достъп в рамките на 5 лв. на месец, показва проверка на "Дневник". И макар и част от различни кампании, те почти отразяват действителността у нас - високо качество на достъпа в определени райони на страната и ниски цени заради фрагментацията и все още големия брой LAN доставчици. Именно достъпът през локална мрежа е и най-търсеният у нас, показват данните от годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Трети сме по укрити данъци в. Стандарт

Италия, Румъния и България оглавяват класацията по укриване на доходи в ЕС. В Италия не се декларират 51,2% от данъчно облагаемите суми, което поставя страната на първо място по укриване на доходи, съобщи Асоциацията на италианските данъкоплатци. На второ място е Румъния с 41,6%, а трета е класирана България с 38,3%. Челната петорка допълват Естония и Словакия - съответно с 37,4 и 32,4 процента укрити доходи. Най-съвестни са данъкоплатците в Швеция, където недекларираните суми са едва 7,6%, в Белгия - 10,3, а във Великобритания - 11,9%. Рекордьори в Италия по неплатени данъци са фирмите за дизайн и поддръжка на сайтове за продажба на стоки и услуги в интернет.

3 бона глоба за дете без надзор в. Стандарт

Осигуряването на бавачка за децата до 8-годишна възраст става абсолютно наложително. Проектът на нов закон за детето, който вече е почти готов, предвижда солени глоби за родители, които оставят малчуганите си без надзор. Санкцията е от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв.

В проектозакона безусловно се казва, че родителите, настойниците, попечителите или други лица, които полагат грижи за дете до 8-годишна възраст, са длъжни да не го оставят без надзор и грижа. Работещите майки и татковци обаче няма как да осигурят нонстоп присъствие за малките си деца, ако не разчитат на помощта на баби или специално наети бавачки. Под ударите на закона ще попаднат и всички възрастни, пуснали отрочетата си да играят сами в кварталната градинка.

Шистовият газ 10 пъти по-скъп от традиционния в. Новинар

Себестойността на шистов газ е около 10 пъти по-висока от другия вид газ поради тежките технологии за добива му. Това заяви проф. Надя Дюлгерова, експерт по международни отношения в областта на геополитиката. Проф. Дюлгерова изрази своите притеснения относно проучванията за добив на шистов газ и допълни, че в България никой не може да гарантира, че всичко ще бъде добро и че няма да се стигне до екологична катастрофа.

Тя напомни, че запасите на САЩ достигат до 85 трилиона, но те на много места не се използват поради това, че някъде концентрацията му не е толкова голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 18.08.22 г.
fallback