fallback

Атомстройекспорт не оттегля иска си за 58 млн. евро компенсации за АЕЦ Белене

Това означава, че от българска страна ще бъде подаден насрещен иск за 61 млн. евро

18:03 | 01.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Изпълнителят на строителството на АЕЦ Белене, руската държавна компания „Атомстройекспорт“, няма да оттегли иска си към българската Национална електрическа компания (НЕК) в размер на 58 млн. евро, съобщи Интерфакс, цитирайки информация от руската компания, която е част от структурата на "Росатом".

Преди дни стана ясно, че „Атомстройекспорт“ е подал иск в Международния арбитражен съд в Париж на стойност 58 млн. евро заради забавяне плащанията за извършени строителни работи по АЕЦ Белене. 

НEK на свой ред веднага обяви, че ще бъде подаден насрещен иск в международния съд на стойност от 61 млн. евро за изкупено, но неплатено старо оборудване на площадката на бъдещата атомна централа. 

Относно изказването на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че НЕК ще изчака до понеделник (днес) оттеглянето на иска от руска страна – като в противен случай ще бъде подаден споменатия иск от НЕК, от „Атомстройекспорт“ коментират, че „това ултимативно заявление на министъра не предизвиква нищо друго, освен недоумение“. Според съобщението на "Атомстройекспорт", цитирано и от РИА Новости, проектът "Белене" е важен за компанията "и подадения иск в международния арбитраж в Париж няма да бъде последен".

От руската медия напомнят, че до 1-и юли е трябвало да бъде подписано окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене, но по искане на българската страна срокът за това е удължен с още три месеца, т.е. до края на септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
fallback