fallback

Преглед на печата за 1 август

07:37 | 01.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторен пропуск спира ВЕИ централи с европейско финансиране в. Дневник

Новите централи за електричество от възобновяеми източници (ВЕИ), които ще се строят с европейски или държавни средства, ще трябва да почакат до следващото лято. Причината е, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все още не е определила цените, по които субсидираните екоинсталации ще продават ток на мрежовите оператори, а това блокира изпълнението на проектите.

От 1 юли влязоха в сила нови преференциални изкупни цени на електричеството от екоцентрали, изчислени според приетия през пролетта закон за ВЕИ. За наземните слънчеви централи тарифите все още са високи – между 485 и 583 лева на мегаватчас без ДДС, макар и по-ниски спрямо действащите през предходните години. Високите тарифи обаче не важат за инсталации, построени с публични субсидии – в закона се прави разграничение между централи, изградени с търговски капитал или заем, и такива, изградени с европейско или национално подпомагане.

Вял протест срещу високите цени на горивата в. Дневник

Поредният национален протест срещу високите цени на бензина, организиран от Гражданско сдружение "СИЛА", днес премина при слаб интерес. В големите градове се събраха само по няколко коли, съобщи Би Ти Ви.

Най-много са били участниците в Благоевград  - между 30 и 40 автомобила образували колона по пътя към Кулата.

Готвач в кръчма - само с тапия в. Новинар

Готвачите в ресторантите задължително трябва да имат диплома. Това поиска шефът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, като уточни, че мярката ще бъде въведена до няколко месеца. Войнов даде за пример Европа, където без тапия и нужната практика не може да се готви в ресторант, а хора без необходимия ценз могат да стават единствено хигиенисти в кухнята. У нас обаче картината е различна.

По родните курорти близо 90 на сто от готвачите са без квалификация. Според Войнов без образование и професионални умения няма как да се спазва хигиената на хранене.

Столичното кметство даде отсрочка за спирането на маршрутките в. Сега

Само три маршрутни линии в столицата спират да се движат от днес. Маршрутките с номера 1 (която вози от кв. "Младост" 2 до петата част на кв. "Люлин"), 2 (от кв. "Дружба" II до кв. "Обеля" I) и 34 (от с. Мировяне през града за Сеславци) няма да се движат, тъй като договорите им изтичат. Това означава, че поне до края на годината столичани ще имат някаква алтернатива на градския транспорт. Маршрутните компании са поискали удължаване на всички останали 18 линии до Нова година. Тогава изтичат и договорите на още 4 линии - от "Лъвов мост" до Войняговци, от кв. "Овча купел" до кв. "Дружба", от кв. "Люлин" до кв. "Левски Г" и от кв. "Захарна фабрика" до Бистрица.

Удължаването на договорите се налага, тъй като от "Московска" 33 не подготвиха навреме новите конкурси за довозващ транспорт. Маршрутките трябваше да бъдат сменени с малки автобуси с климатици, достъпни за хора с увреждания и майки с колички, които да спират на определени места, а не както сега - където искат пътниците. "Не сме се отказали от идеята, както и от това да намалим броя на маршрутните линии, както и те да не минават вече през центъра на града и по жълтите павета. Конкурсите ще бъдат подготвени до няколко месеца", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Ресторанти се изнасят в странство в. Стандарт

Българските кафенета и ресторанти са на път да последват вълната от родни гастарбайтери и да емигрират на Запад. Няколко вериги заведения вече са съкратили или напълно са прекратили дейността си у нас и са изнесли бизнеса си в чужбина.

Една от веригите пицарии вече ще работи в Словакия, друга ще развива бизнеса си в Германия. Столичен ресторант е разпродал имуществото си и вече ще готви за почитателите на добрата кухня в Лондон.

Хакнаха сайта на социалното министерство в. Новинар

Сайтът на Министерството на труда и социалната политика е бил хакнат в неделя сутринта от член на сайта info-hacks.com с псевдоним DANISR, съобщи kaldata.com. DANISR оставил дълго съобщение на латиница с нецензурни послания към ведомството на Тотю Младенов, както и описание към коя хакерска група принадлежи и призив към румънците "да се събудят", уточнява изданието.

Все още няма информация дали тази атака има конкретна цел или просто DANISR е искал да покаже уменията си за пробив в правителствен сайт.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:58 | 19.08.22 г.
fallback