fallback

Преглед на печата за 29 юли

07:27 | 29.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Кунева и ЦИК в спор за регистрацията на кандидат-президентите

в. Дневник

Независимият кандидат за президент Меглена Кунева и екипът й свикаха днес извънредна пресконференция, за да предупредят за "партиен картел" срещу нея.

Поводът е неуспешният опит инициативният комитет да се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) в понеделник, въпреки предварителните съобщения, че се приемат само документи за местните избори, а регистрацията за вота за държавен глава започва на 5 август.

Днес от екипа на Кунева обявиха,че обмислят да обжалват решението на ЦИК, с което регистрацията на партиите и комитетите за участие в президентските избори ще започне на 5 август- 12 дни след началния срок за местните избори.

Паметникът на съветската армия остава в центъра на София засега

в. Дневник

Предложението на общинските съветници от ДСБ и СДС в София паметникът на съветската армия да бъде демонтиран и преместен от парка в центъра на града не беше прието на заседанието на общинския съвет днес.

От ГЕРБ гласуваха срещу този доклад с мотива, че всеки момент ще бъде обявен конкурс за бъдещата визия на парка. Столичани ще могат да гласуват за проектите и ще бъде избран този, който получи най-много гласове, обясни председателката на групата на ГЕРБ Малина Едрева.

Акредитацията на университетите вече ще е по десетобална система

в. Сега

Оценяването при акредитацията на висшите училища вече ще се извършва по десетобалната система с оценки от 0 до 10. Акредитацията ще важи шест години за университети, които са получили висока оценка. Толкова е валидността и сега. Това реши парламентът, след като прие окончателно промените в Закона за висшето образование, съобщи БТА.

Досега оценяването ставаше по четирибална скала с оценки "много добра", "добра", "задоволителна" и "незадоволителна".

Пестим хилядарка от кредит в евро

в. Стандарт

Българите, които изтеглят потребителски кредит в евро вместо в левове, може да спестят хиляди, сочат данните на БНБ. Годишните разходи по потребителски заем в родна валута са 13,77% за юни, докато в евро лихвата е 10,8 на сто. Така за потребителски заем от 10 000 лв. за 5 години ще трябва да се платят лихви в размер на 3600 лв. За борч от 5000 евро за същия срок, оскъпяването е около 1300 евро (2600 лв.), което е с 1000 лв. по-малко отколкото за левовия заем. В първия случай месечната вноска е 227 лв., във втория - 105 евро или 210 лв. Единствената заплаха за заемите в единната валута на Европа са курсовите разлики между лева и еврото. Повечето банки обаче обменят еврото по курс, близък до фиксирания на БНБ (1,95583 лв.), така че оскъпяването ще бъде минимално, коментираха финансисти.

КФН се опитва да ограничи високите заплати в застраховането

в. Сега

Комисията за финансов надзор (КФН) се опитва да сложи ред в заплащането на ръководните длъжности в застрахователните, презастрахователните и здравноосигурителните дружества с наредба. Според последните данни на НСИ средното заплащане в застраховането е 1294 лв. месечно, на първо място е единствено секторът енергетиката, където то е 1377 лв. С приетата вчера наредба се ограничават преди всичко парите на шефовете в бранша, като целта е да накара дружествата да намалят рисковете пред дейността си, обясниха от КФН. Причината е, че заплатите и бонусите често се обвързват с постигнати високи резултати, което стимулира мениджърите да поемат по-високи рискове в търсене на големи печалби. Това бе посочвано често като една от причините за натрупването на проблеми, довели до кризата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 14.08.22 г.
fallback