fallback

Разрешиха вноса на български зеленчуци в Русия

Мярката влиза в сила от утре, ограниченията за издаден сертификат от лицензирана лаборатория остават

17:37 | 28.07.11 г.

От утре български зеленчуци ще се появят на руските сергии, съобщиха от местната санитарна служба Роспотребнадзор, цитирани от РИА „Новости“.

„Федералната служба за надзор в областта на защита на правата на потребителите и човешкото благополучие съобщава, че от 29 юли 2011 г. се разрешава вносът на територията на Руската Федерация и сделки на територията на Руската Федерация на зеленчукова продукция българско производство при представяне на сертификат, издаден от упълномощените органи от страната, производител на продукцията, според резултатите от анализите, извършени в упълномощените лаборатории и гарантиращи липса в доставяните зеленчуци на стомашната бактерия E.coli O104:H4“, се посочва в съобщението на руското ведомство.

На 2 юни Роспотребнадзор забрани вноса в Русия на зеленчуци от Европейския съюз заради разпространението там на патогенния щам на бактерията Escherichia coli.

Негови жертви станаха 52-ма души, като в Германия починаха 50, а по един човек – в САЩ и Швеция.

До момента в специален режим са възстановени доставките на зеленчуци от Белгия, Гърция, Дания, Испания, Холандия, Полша, Франция, Чехия, Унгария и Италия.

Преди 2 дни Германия обяви, че епидемията от Escherichia coli е приключила, тъй като в продължение на 3 седмици, колкото е инкубационният период на бактерията, не са регистрирани нови случаи на заболяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 29.08.22 г.
fallback