fallback

Ще се правят засилени фитосанитарни проверки на вноса на зеленчуци от Гърция

От южната ни съседка влизат развалени зеленчуци, описани като първо качество, твърдят български собственици на градини

14:19 | 28.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Българската агенция по безопасност на храните започва от утре масови фитосанитарни проверки на вноса на зеленчуци от Гърция, каза на среща със зеленчукопроизводители в град Рила агроминистърът Мирослав Найденов, съобщиха от земеделското министерство.

Днес недоволни производители на зеленчуци от Струмяни, Кресна, Симитли, Сандански и Петрич се бяха организирали за протест на главен път Е-79 заради ниските изкупни цени на доматите. На срещата с министъра те заявиха, че от Гърция в България влизат развалени домати. Описани са като първо качество, а всъщност са брак и се предлагат по 10-15 ст. за килограм. Същото важи и за краставиците, казаха земеделците.

Найденов обясни, че пазарът в Евросъюза е свободен и вносът не може да се ограничи, но ще се засилят проверките за качеството по границите. Същото важи и за месните продукти.

Агроминистърът ще иска от министъра на финансите Симеон Дянков да започнат проверки дали продукцията влиза с нужните документи и дали се плащат данъци.

На срещата с производителите Найденов припомни, че догодина те може да получават субсидии за килограм продукция. Преди седмица обаче стана ясно, че производството на качествени плодове и зеленчуци ще бъде подпомогнато с 15 млн. лв., но само ако Еврокомисията одобри българското предложение за насърчаване на сектора.

Найденов призова градинарите да се сдружават, за да конкурират гръцките производители. В Гърция стопаните били обединени в кооперативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
fallback