fallback

Преглед на печата за 26 юли

07:43 | 26.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Агроминистерството поиска нови 10 млн. лв. за водоемите в. Сега Въпреки че само преди две седмици Министерството на земеделието и храните получи финансова инжекция от 13 млн. лв. за отводняването на мочурищата по трасето на автомагистрала "Тракия", сега ведомството на Мирослав Найденов е поискало нови 10 млн. лв. Това се разбира от проект на постановление на Министерския съвет, публикуван в интернет страницата на агроминистерството.

С парите държавната компания "Напоителни системи", която е под шапката на земеделското ведомство, ще осигури поддръжката и работата на значими язовири, ще се заеме с изграждането на защитни диги на реки и корекции на коритата им, ще се наеме с експлоатацията на отводнителни системи и други. Решението за това се очаква да бъде разгледано на предстоящото заседание на кабинета в сряда.

Социалният министър ще отменя тавана за всички пенсии в. Сега

Таванът на всички пенсии постепенно ще пада, изненадващо обяви социалният министър Тотю Младенов пред Нова телевизия. Обещанието е трудно постижимо, тъй като самите управляващи на два пъти отлагаха отмяната на ограничението на размера на пенсията заради липса на пари. Освен това в момента Кодексът за социално осигуряване предвижда падане на тавана само на новоотпуснатите пенсии - от 2014 г.

За подобно развързване на всички пенсии ще е нужен финансов ресурс от около 100 млн. лв. на година, което е трудно изпълнимо при огромния дефицит в бюджета на общественото осигуряване, който през 2010 г. мина 2 млрд. лв. Ако подобна промяна бъде приета от правителството на ГЕРБ, това означава и въвеждане на нови ограничения за излизане в пенсия, за да се овладее допълнителният дефицит.

Заемите за саниране с 50% по-ниска лихва в. Стандарт

Заемите за саниране на блокове с европейски пари ще са потребителски и се очаква лихвите по-тях да бъдат наполовина по-ниски от пазарните, каза строителният министър Росен Плевнелиев. При саниране на многофамилни жилища по линия на ОП "Регионално развитие" няма да се работи с банки, които дават заеми срещу ипотека на дома.

Кредитите за саниране ще са потребителски. За да се намали рискът за банките и да отпускат по-евтини кредити, ще се създаде специален фонд от 13 млн. лв., който ще издава и гаранции към трезорите. Банките, които ще работят по проекта, ще бъдат избрани на състезателен принцип. Ще спечели тази банка, която даде най-ниски лихви, каза Плевнелиев. Банките ще бъдат избрани до края на годината. По програма за саниране са предвидени общо 63 млн. лв.

Отказаха регистрация на Меглена Кунева в. Стандарт

Централната избирателна комисия отказа да приеме документите за регистрация на Инициативния комитет в подкрепа на кандидатпрезидентската двойка Меглена Кунева - Любомир Христов. Това съобщиха от пресофиса на бившия еврокомисар, без да уточняват какви са причините за отказа. По повод на това Инициативният комитет ще даде извънредна пресконференция във вторник. Записването на партиите за президентския вот тръгва на 5 август в 9 часа. Ден по-рано, както заявиха, ГЕРБ трябва да обявят своя кандидат. Президентските двойки пък ще се регистрират до 17 септември, съобщиха от Централната избирателна комисия. А коалициите и инициативните комитети за тези избори ще се вписват в ЦИК до 23 август. Мераклиите за "Дондуков" 2 трябва да внесат безлихвен депозит в БНБ от 10 000 лева.

Русия може да поиска до 1 млрд. евро неустойка за АЕЦ „Белене” в. Новинар

Руската „Атомстройекспорт” може да поиска от НЕК плащането на неустойки в размер до 1 млрд. евро заради проекта за АЕЦ „Белене”, съобщава вестник „Комерсант”. Изданието посочва, че съдбата на атомната централа ще се решава в плоскостта на съдебните разбирателства в Парижкия международен арбитраж.

От държавната „Росатом” са посочили, че до октомври, когато трябва да изтече последното допълнително споразумение между двете страни, нови искове срещу НЕК най-вероятно няма да има. От руската компания посочват, че предявяването на финансовите претенции към България не трябва да се разглежда като натиск.

Ренесанс на бизнеса с дрехи втора употреба в. Дневник

Икономическата криза и свитите доходи на домакинствата през последните години са довели до истински бум в продажбите на дрехи втора употреба, а според представители на бранша той е сравним със средата на 90-те години, когато този бизнес навлезе по-масово в България.

Въпреки че няма точна статистика за оборотите и броя на магазините в страната, проверка на "Дневник" показва, че от 2009 г. насам оборотите са нараснали значително, а някои фирми отчитат и двойни увеличения. Разцветът на тази търговия се забелязва и от постоянно нарастващия брой обекти във всички градове на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:26 | 10.09.22 г.
fallback