fallback

Преглед на печата за 25 юли

07:54 | 25.07.11 г.

Корпоративна банка, ГЕРБ, "ЛУКойл" и ТИМ са сред щедрите дарители на МВР в. Сега

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, "ЛУКойл", фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на "Мултигруп" и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков. Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от "Уикилийкс". Спонсори са държавни предприятия, закъсали общини и дори фалирали фирми.

Само за тази година полицията в Стара Загора има 237 спонсорски договора, във Варна и в Ловеч - по 233, в Пловдив - 328, а Столичната дирекция - 69 договора. Националните служби като ГДБОП и Гранична полиция разчитат основно на чужди донори.

Фирми внезапно се отказаха да обжалват пътни поръчки в. Сега

Агенция "Пътна инфраструктура" ще може да сключи договори за строеж на ключови пътни отсечки, след като неочаквано съдебните пречки пред тях отпаднаха. Фирми, които се бяха оплакали в съда и в КЗК срещу оценки и класиране, са оттеглили жалбите си и така контрактите за пътя Кърджали-Подкова и за лот 2 на магистрала "Марица" (Димитровград-Харманли) могат да бъдат подписани.

И в двата конкурса победиха участници, предложили рекордно ниски цени, което породи съмнения за дъмпинг. За Кърджали-Подкова например спечелилият консорциум ЗЗД "Кърджали-Подкова" даде оферта с 20 млн. по-ниска от прогнозната стойност на поръчката, а при магистралната отсечка "Марица хайуей" падна с 28 млн. лева под прогнозата. След писмо от ЕК и протести на фирмите министър Росен Плевнелиев обяви, че занапред при класирането няма да се придава толкова тежест на най-ниската цена.

80 000 с еднопосочен билет в. Стандарт

80 000 българи всяка година взимат еднопосочен билет за чужбина. Голяма част от тях са абитуриенти, които искат да учат, работят и живеят извън пределите на страната ни. Най-предпочитаната дестинация за ученици и студенти е Великобритания - само за последните 3 години броят на сънародниците ни, учещи на Острова, се е увеличил три пъти. Тъй като страната дава студентски заеми на българи, 96 на сто от младежите са се възползвали от тази оферта. След това повечето от тях отказват да се върнат в родината дори и след като окончателно са си изплатили кредита и са завършили образованието си.

12 500 пък са българските младежи, които в момента учат в Германия. Солиден брой българи се ориентират и към Холандия, където цените за обучение не са високи, а освен това също има възможност за вземане на студентски заем. Българите там използват още една вратичка за старт в кариерата - кандидатстват за европари, които общините отпускат на студенти, и откриват учебни фирми. След като се дипломират, те вече са натрупали солиден бизнес опит. В момента имаме българчета, които работят по този начин в сферата на интернет технологиите и роботиката. В САЩ и Канада България е изпратила 3664 студенти за последната година. Обичайно 82% от завършващите там не се връщат в България.

Тротоарите ни от най-скъпите в ЕС в. Стандарт

Българските тротоари са сред най-скъпите в Европа. Цената, която в момента плащат столичните заведения за квадрат от плочника, е между 32 и 45 лв. на месец в зависимост от квартала. От 1 август тарифите падат, като най-високата сума ще бъде 27 лв. Това обаче отново ще бъде с около 30% повече, отколкото плащат собствениците на заведения в Германия например. След кметските избори през есента Браншовата асоциация на ресторантьорите в София ще започне нови преговори с общината и се надяваме наемът за тротоара да бъде намален с още 25%, каза за "Стандарт" зам.-председателят на организацията Стоян Радев. Ако общинарите одобрят предложението, най-високата такса "тротоар" се очаква да падне до около 20 лв., което е близо до сумата, плащана от немските ресторантьори. Въпреки това ще е доста далеч от парите, които дават за наем на плочките собствениците на заведения в словашката столица например. Квадратен метър от тротоара в Братислава излиза 3 евро на месец, сочат данните на БАРС.

Русначетата вече не искат на лагер в България в. Новинар

Русначетата масово се отказват да идват на лагер на българското Черноморие. Туроператорски фирми в Беларус и Русия вече са отменили няколко посещения на деца в Обзор и Китен. Това съобщи пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог в Министерството на здравеопазването. Морските дестинации вече не са атрактивни за малчуганите и техните родители, след като преди две седмици десетки русначета и украинчета се натровиха от нерегламентиран водоизточник. Бактерия в питейната вода причинила болки в стомаха, повръщане и висока температура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 22.08.22 г.
fallback