fallback

Преглед на печата за 23 юли

08:40 | 23.07.11 г.

НКЖИ отхвърли 6 фирми за надзора на линията Септември – Пловдив в. Сега

Новината за оспорвано състезание за строителния надзор на модернизацията на жп линията Септември-Пловдив се оказа прибързана. Национална компания "Железопътна инфраструктура" не допусна до отваряне на ценовите оферти 6 от общо 10 кандидати за изпълнение на обществената поръчка и ще избира само между 4 оферти.

С най-големи шансове за договор е чешкия консорциум "Инфрам-СГС", който предложи най-ниската оферта от 6.7 млн. лв. Фирмите ще се класират на база най-ниска цена, като НКЖИ няма да отчита странични показатели. Подадената оферта и в този конкурс се оказа над 2 пъти по-ниска от прогнозната стойност от 14 млн. лв. Не е ясно дали някой от отхвърлените по документи кандидати няма да обжалва.

Нови 63 фирми дължат заплати на работници в. Сега

Само за месец - между края на май и края на юни, трудовите инспекции са установили нови 63 предприятия, които дължат над 2 млн. лв. заплати на работниците си, обявиха пред "Сега" от инспекцията по труда.

В същото време от 72-мата работодатели, които по Нова година влязоха в черен списък заради неизплатени трудови възнаграждения за над 17.1 млн. лв., 46 са се издължили напълно след проверките и заканата на социалния министър Тотю Младенов, че ще бъдат дадени на прокурор. Към края на юни дължимите суми за трудови възнаграждения на фирмите от списъка са намалели с близо 9 млн. лв.

Данъчни удариха 4 чейнджа по морето в. Стандарт

Данъчни разкриха четири незаконни обменни бюра при проверки по Южното Черноморие, съобщиха от приходната агенция в Бургас. Три от бюрата се намират в Китен, а четвъртото - в Приморско. Данъчните са се натъкнали на тях по време на съвместна проверка с полицията. Иззети са касови апарати и компютърни конфигурации. Установено е още, че търговските обекти са на една и съща фирма. Тя е работила без необходимата регистрация за дейност по обмяна на валута. Оказало се, че задържаният за дейността на бюрата е бил обявен за общодържавно издирване.

200 камиона на протест в София в. Новинар

Около 200 камиона за метални отпадъци преминаха по главните булеварди на столицата и предизвикаха задръствания. Техният протест е срещу новия Закон за управление на отпадъците, който според тях унищожавал един много голям бизнес сектор.

Според протестиращите проблемът не е в досегашния закон, който не бил лош, а в недостатъчния контрол от страна на държавата. Протестното шествие под наслов „Машини за скрап” започна от бул. „Ботевградско шосе”, премина по бул. „Данаил Николаев”, Сточна гара, бул. „Сливница” до околовръстния път. Протестът бе организиран от Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране и е подкрепен от браншовите организации, подписали Споразумението за сътрудничество.

База данни с дупките по пътищата ще улесни контрола, прогнозира Плевнелиев в. Дневник

Според министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев бъдеща база данни за дупките по пътищата ще улесни контрола и поддръжката им. Идеята е да има електронен архив с информация за дупките, кои се пълнят или вече са запълнени. Така, ако някоя се отвори преди да изтече 1 година, ще може да се изисква изпълнителят да я запълни за своя сметка, каза министърът, цитиран от БТА.

"Идеята е да имаме контрол и да знаем къде за какво плащаме, а и в дългосрочен аспект да имаме нов механизъм, по който да поддържаме пътищата - чрез плащане за добре свършена работа, каза Плевнелиев.

Протестът срещу цените на горивата се провали в. Дневник

Поредният протест срещу високите цени на горивата се провали, въпреки че инициативата във "Фейсбук" събра над 32 хил. поддръжници, съобщиха БНТ и БиТиВи.

Предвиждаше се недоволните да спрат автомобилите си за половин час от 16:00 до 16:30 днес следобед. Организаторите призоваваха и никой да не зарежда с гориво в продължение на едно денонощие.

Проверка на БНТ в три големи града е показала, че това не се случи. Зареждането по бензиностанциите не спря и то при цени 2,52 - 2.53 лева за литър дизел и литър обикновен бензин А-95. Нямаше и блокирани кръстовища от спрели коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 06.09.22 г.
fallback