fallback

Преглед на печата за 22 юли

06:59 | 22.07.11 г.

Железниците опитват да продадат губещи линии

в. Дневник

Преговаряме с няколко компании да купят железопътните линии, които обслужват предприятията им, но са губещи за Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Това каза зам.-министърът на транспорта Камен Кичев пред депутатите от транспортната комисия.

Той добави, че има интерес от предприятията да придобият трасетата, но не уточни кои са фирмите. Ставало въпрос за линии до мини например, които обслужват само тях.

Ако трасетата не станат частни, ще трябва да бъдат закрити, тъй като това е едно от изискванията на Световната банка за отпускането на кредит от 140 млн. лв. за НКЖИ.

Шефът на НАП се застъпи за "ЛУКойл"

в. Сега

Директорът на НАП Красимир Стефанов вчера лично и категорично се застъпи за "ЛУКойл Нефтохим". Рафинерията е заплашена да остане без лиценз и да спре, защото не е спазила наредбата за монтиране на уреди за контрол на горивата, които произвежда и продава, а в момента там тече безпрецедентна 3-месечна проверка от агенция "Митници".

Според Стефанов обаче фирмата е най-големият данъкоплатец и отнемането на лиценза е риск за приходите в хазната. "Може би трябва да се намери някакъв подход, при който да се изпълнят наредбата и закона. Нужен е балансиран модел. Най-лесно е, когато фирми имат задължения, да им блокираме сметките и да ги фалираме", обяви данъчен №1 по БНР.

Държавата дава 1.3 млн. лв. за туристически щандове

в. Сега

Държавата ще раздаде поредна порция милиони за успеха на туризма. Вчера бяха отворени офертите на петте фирми, които искат да правят щандовете на България на най-големите световни изложения - в Лондон, Берлин, Москва и Киев. За целта са предвидени 1.3 млн. лв. Кандидатите са "Арка Л.Т.Д.", "Експо дизайн-3", "Експо вижън", "Стройтек" и "Юрапел комюникейшънс". Колко точно ще струва изработването и разполагането на рекламните павилиони на бг туризма, ще разберем в края на август, когато ще бъдат отворени ценовите оферти на компаниите.

Виното без спирт и аромати

в. Стандарт

Виното вече няма да съдържа ароматизатори и спирт. Забраната за влагане на допълнителни миризми е залегнала в предложение за промяна на закона за виното. Работата по него в междуведомствената група вече приключи и предстои обсъждането му в Министерски съвет и гласуване в Народното събрание. Това съобщи за "Стандарт" шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Промяната цели премахване на вратичките в досегашния закон, които позволяват под името вино да се предлагат напитки, които съдържат добавени аромати и захар. Според сега действащия закон има категория ароматни вина, които могат да съдържат добавен етилов алкохол, ароматизатори на основата на естествени съставки, както и да имат допълнителни подсладители като обикновена или карамелизирана захар, мед, глюкозен сироп.

Документът не предвижда увеличение на глобите, защото те и сега са доста високи, но ще доведе до по-строг контрол и ограничаване на възможностите за нарушаване на правилата, допълни той. Санкциите, предвидени от закона, са от 1000 до 100 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 24.08.22 г.
fallback