fallback

Дянков: България не би приела да се присъедини сега към еврозоната

Страни като нашата могат да дават уроци на някои западни държави, които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина, подчерта българският министър на финансите

22:48 | 21.07.11 г. 16

България не би приела да се присъедини към еврозоната в сегашното й състояние, заяви българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за CNN, цитиран от БТА.

България има вече сериозен опит в преструктурирането на финансовия си сектор, подчерта Дянков.

Не само България - Словения и Естония, които вече са членове на еврозоната, също имат опит който е по-различен от опита на западните държави, добави той.

Страни като нашата могат да дават уроци на някои западни държави, които вече са забравили какво значи преструктуриране на финансовия сектор и бюджетна дисциплина, подчерта българският министър на финансите в интервю за бизнес програмата на Ричард Куест, който попита Дянков защо България все още се стреми да се присъедини към еврозоната - този "клуб,който се провали".

Аргументите в подкрепа на нашия стремеж да се присъединим към еврозоната е да се възползваме от консервативните фискални принципи, върху които се гради тя, обясни министърът.

Според него обаче последните събития обаче показват, че и тези принципи се влияят от политиката.

Финансовите министри се събират, говорят, решават, подготвят документи, след това въпросът отива при политиците и в крайна сметка се получава нещо различно от онова, за което са се договорили финансистите, обясни той.

Това според него е една от причините миналата година да не се стигне до надеждно и трайно решение на разрастващата се криза с външния дълг на Гърция.

Политическите решения често са частични, а сегашната криза е стигнала дотам, че с частични решения изход не може да бъде намерен, смята Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
fallback