fallback

Предлагат се схеми за оздравяване на малкия бизнес

Предприемачите могат да прехвърлят временно собствеността върху предприятията си на кредиторите, докато се възстановят финансово

18:14 | 21.07.11 г. 3

Малки и средни предприятия в затруднение ще могат да се възползват от производството за оздравяване и предпазване от несъстоятелност. Това е записано в проекта за промени на Закона за малките и средни предприятия, който е предмет на обществено обсъждане, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Самата процедура по оздравяване се развива извън производството по несъстоятелност, дори когато предприятието е в състояние на неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост. Това ще позволи на длъжника да продължи своята дейност и да запази репутацията и доверието на своите потребители и контрагенти, се посочва в мотивите.

Малко или средно предприятие, което е изпаднало в затруднение, може да сключи споразумение с всички или част от своите кредитори и да прехвърли изцяло или частично предприятието си на тях, за да избегне фалита, гласят промените.

В законопроекта са уредени ясно условията, при които съдът открива производство по оздравяване. За да се започне процедурата обаче, към предприятието не трябва да има висящи производства по несъстоятелност, се посочва в проекта.

Измененията предвиждат да бъде назначен и посредник, чиято задача е да проведе преговори с кредиторите. Когато длъжникът е заявил желание да продаде цялото или част от предприятието или е направено предложение за прехвърляне на дяловете и акциите или част от тях, посредникът трябва да проучи пазара за евентуални купувачи.

Той трябва също да проведе преговори с известните кредитори на длъжника, за да получи съгласието им за предложеното прехвърляне. Посредникът може да е лице, което е вписано в регистъра на медиаторите или в списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици.

В проекта е предвиден срок от четири месеца за провеждане на преговорите между длъжника и кредиторите. Този срок може да бъде продължен еднократно за един месец въз основа на мотивирано становище на посредника, ако се очаква постигане на споразумение или сключване на договор.

Регламентирани са ясни условия, при които съдът утвърждава споразумението за прехвърляне на предприятието или част от него.

Проектът предвижда, че кредиторите, подали молби за производство по несъстоятелност на длъжника, трябва да са съгласни с постигнатото споразумение, за да бъде утвърдено от съда. От друга страна, вече одобреното споразумение или договор е основание да бъдат прекратени висящите производства по несъстоятелност.

Ако длъжникът не изпълнява задълженията си по постигнатото споразумение, то отпада, като се възстановяват правата на всички кредитори и това е основание за откриване на производство по несъстоятелност. Този текст насърчава кредиторите да съдействат на длъжника за продължаване на дейността му, без да се опасяват, че при неизпълнение на споразумението ще бъдат засегнати техните права. В действащото българско законодателство оздравяването на предприятие с неплатежоспособност или свръхзадлъжнялост, е включено в производството за несъстоятелност. Затова предприемането на мерки за оздравяване предполага открито производство по несъстоятелност.

Тази процедура е неприложима по отношение на търговци, които изпитват временни затруднения. От друга страна влизането в процедура по несъстоятелност значително намалява възможностите на длъжника да продължи дейността си, тъй като засяга почти необратимо доверието в него, поясниха от министерството.

Промените в Закона за малките и средните предприятия са поредна стъпка за подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемачеството в България. Те са изцяло в синхрон със законодателния Акт за малкия бизнес, приет от ЕС през 2008 г. Той определя като един от основните принципи на политиката към МСП възможността за „втори шанс“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
fallback