fallback

Общините ще могат пряко да възлагат обществени поръчки за комунални услуги

Новия начин за избор на изпълнители ще се допуска при събирането и транспортирането на отпадъци, почистването на улици и др.

12:46 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Общините ще могат да възлагат пряко обществени поръчки за комунални услуги на дружества, които са общинска собственост. Това гласува парламентът на първо четене с промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), предаде БТА

Прякото възлагане (in house) ще се допуска само за договори за събирането и транспортирането на отпадъци до сметищата, експлоатацията и мониторинга на депа и инсталации за отпадъци, почистването на улици, площади и др.

Тази промяна в закона срещна през последните месеци сериозна съпротива от страна на бизнеса. Условията за прякото възлагане се отнасят в случаите, когато общината притежава дружеството-изпълнител, оборотът му е формиран изцяло от дейности, осигурявани от възложителя, но в същото време да не е конкурент на пазара.

Проблемът според бизнеса е, че с подобно възлагане може да се стигне до конфликт на интереси.

С гласуваните днес промени отпадат платените публикации за обществени поръчки в "Държавен вестник".

Облекчават се процедурите и при обществените поръчки в строителството.

Същевременно е предвидено изключение от разписания ред за провеждане на процедури на договаряне без обявление за сключване на договори за доставка на природен газ, топлинна енергия и ток, а също питейна вода, с дружества, притежаващи изключителни права за предоставяне на тези услуги.

Разширява се кръгът на лицата, които могат да подават жалба срещу решението за откриване на процедурата или решението за промяна.

Предлага се и изцяло нов модел за предварителен контрол от страна на Агенцията по обществени поръчки, който да бъде на два етапа - преди и след публикуване на обявлението за откриване на процедура за обществени поръчки. Отпада и задължението за поддържане на списък на възложители, за които при проверка от Агенцията за държавен финансова инспекция има констатирани нарушения при изразходването на средства от еврофондовете.

Мотивите за предлаганите промени са свързани с необходимостта от въвеждане на по-качествен контрол при възлагане на обществените поръчки и за облекчаване на бюрократичния товар. Те се приемат положително от бизнеса и от Европейската комисия, подчерта министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback