fallback

Според КЗК обявяването на субсидиите по „Околна среда” би нарушило конкуренцията

Публичното представяне на размера на финансовата помощ може да се използва за съглашение между фирмите при обществените поръчки, гласят мотивите на комисията

13:16 | 20.07.11 г.

Публикуването на стойности от размера на безвъзмездната финансова помощ при изготвяне на проекти по Оперативна програма „Околна среда” може да наруши конкуренцията, гласи решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), обявено днес.

Комисията е образувала производството по искане на Българската асоциация на консултантите по европейските програми (БАКЕП). Според консултантите в трети раздел от „Изисквания за подготовка на инвестиционни проекти по приоритетна ос 1 на програмата“, утвърдени от министъра на околната среда и водите, се залагат минимални и максимални цени за изготвяне на анализи на разходите и ползите, което нарушава конкуренцията на пазара на консултантски услуги.

В хода на разследването юристите от КЗК са установили, че този раздел от изискванията третира не само „ориентировъчни цени за изготвяне на анализи на разходи и ползи“, но също така и „базови цени за изграждане на канализационни мрежи”, „базови цени за изграждане на канализационни помпени станции”, „базови цени на проектантските хонорари” и др.

В резултат на извършения анализ КЗК счита, че публикуването на стойностите и механизма на образуване на размера на безвъзмездната помощ „ги прави достъпни не само за бенефициентите, но и за потенциалните участници в процедури за възлагане на обществени поръчки, които биха могли да възприемат стойностите в раздел ІІІ на изискванията като механизъм за ценообразуване“, съобщават от комисията.

„В резултат на това би могло да се стигне до ценово съгласуване и мълчалива координация от страна на предприятията, участващи в процедурите за възлагане на обществени поръчки, което би застрашило основната цел на процедурите по обществени поръчки - да гарантират свободната конкуренция“, се сочи в мотивите на КЗК.

От ведомството предлагат тези инструкции да се използват от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” единствено като вътрешен документ, с цел да се подпомага оценката на проектните предложения и контрола при усвояването на средствата от Европейския съюз.

Използването на Раздел ІІІ на Изискванията по този начин не би създало условия за координация между предприятията  участници в процедури за възлагане на обществени поръчки на дейности по проекти, финансирани от ОПОС и в същото време би позволило ефективното и целенасочено изразходване на средствата по оперативната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback