fallback

Първият български локомотив електромобил ще бъде представен в Пловдив

Техническото изложение през есента ще бъде посветено на новите технологии, съобщиха от "Международен панаир - Пловдив"

11:14 | 20.07.11 г.

Първият български локомотив от типа „2 в 1“, който се движи по релси и по шосе, ще бъде представен на есенното техническо изложение в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на "Международен панаир - Пловдив".

Иновативният локомотив е проектиран от специалисти на русенската фирма „Експрес сервиз“, единственият производител на локомотиви в България.

“Освен класическите качества на този тип машини, новият модел ще притежава и характеристиките на електромобил. Подобни двупътни локомотиви не са познати в България, но са широко разпространени в Западна Европа. Разработката е изцяло българска, като за външния вид се консултирахме с германско дизайнерско бюро”, обясни Цветелин Колев, мениджър на проекта на русенския завод.

Локомотивът електромобил ще пести време, защото ще развива голяма бързина при придвижването от един коловоз на друг. Освен това, може да се използва за теглене на ремаркета с товари из цехове и складове.

Русенският завод проектира два типа подобни машини с маневрен капацитет от 200 и 600 тона. Те са изцяло електрически, задвижвани от два асинхронни електромотора и голяма тягова батерия. „В производството влагаме голям процент български компоненти”, поясни Колев.

Локомотивът е една от новостите, които ще бъдат демонстрирани на традиционното техническо изложение. Тазгодишното му издание ще се проведе от 26 септември до 1 октомври под мотото „Нов живот. Нови технологии“ с акценти зелената енергия и екологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
fallback