fallback

До дни ще бъде подписан договорът с "Шеврон" за шистовия газ

Задължително ще има оценка върху околната среда, преди да започне добивът, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков

16:23 | 19.07.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Преговаря се по последните детайли в договора с американската компания "Шеврон" за проучване на залежите от шистов газ край Нови пазар, като подписването му е въпрос на дни. Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков, предаде БТА.

Министърът допълни, че предстоят конкурси за проучванията на нови блокове около първоначално определените зони в Северна България.Запитан дали не е ли редно да се изчакат резултатите от първото проучване, за да се види има ли определени рискове и тогава да се пристъпи към нови сондажи, Трайков отговори, че "се знае, че рискове в случая няма".

Междувременно БНР съобщи, че няколко неправителствени организации са обжалвали решението на Министерския съвет да сключи договор с компанията.

„Преди да се пристъпи към добив, вече ще има оценка за въздействието въху околната среда (ОВОС), като междувременно трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находища“, обясни още министърът. И добави, че подземните сондажи за наличието на шистов газ не се различават от проучванията за конвенционален природен газ.

На въпрос дали е нужна ОВОС за проучванията, каквото изискване беше поставено от опозицията заради опасността от замърсяването на подземните води, Трайков припомни, че и Direct Petroleum сондира през последните няколко години. В резултат на тези проучвания е определено, че трябва да има ОВОС, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
fallback