fallback

Внесен е третият вот на недоверие към кабинета

Според вносителите кабинетът на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов е установил едноличен режим на управление

16:32 | 18.07.11 г.

Депутатите от ДПС и Коалиция за България внесоха днес в канцеларията на парламента искане за вот на недоверие към кабинета, мотивирано с провала на политиката в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, отложеното присъединяване към Шенген, полицейщината и нарушаването на основни човешки, съобщи БТА. В подкрепа на вота са се подписали 74 народни представители от левицата и ДПС.

Според вносителите кабинетът на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов е установил едноличен режим на управление, основан на полицейщината и нарушаването на основните човешки права. ДПС и левицата смятат, че кабинетът се е провалил в политиката на противодействие срещу корупцията, организираната престъпност и в установяването на ефективна охранителна и правораздавателна система. Тежък резултат от тази политика е отложеното членство в Шенген, посочват от двете политически сили.

В мотивите се отбелязва, че вместо да се ограничи, контрабандата се разраства, което нанася огромни щети на приходната част на бюджета и се явява силно криминогенен фактор. Според тях ескалира полицейщината, която освен използването на силовите структури за тяснопартийните цели на ГЕРБ има още по-уродлива изява - полицейското насилие.

От ДПС и Коалиция за България уточняват, че ръстът в използването на специални разузнавателни средства е безпрецедентен и неоправдан, тъй като броят им е нараснал от от 5 988 през 2008 г. на 15 684 през 2010 г.

От опозицията смятат още, че МВР отчита ниска ефективност на разкриването на арогантни прояви на етнорелигиозна нетолерантност. С най-тежки последици за развитието на демократичния процес в страната е опитът на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов да дискредитират и подчинят независимата съдебна власт, пише в мотивите.

Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" беше за "провала на политиката в сферата на здравеопазването". През юни тази година последва и втори вот, който бе за "провала в антикризисната политика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
fallback