fallback

Търговци не очакват бензинът и дизелът да поевтинеят в близко бъдеще

Нов мораториум върху цените на горивата не би бил добро решение, смята Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация

12:23 | 18.07.11 г. 5

В началото на отпускарския сезон цените на бензина и дизела регистрираха драстично повишение. От събота литър от най-масовия бензин А 95 се продава средно за 2,53 лв., а дизеловото гориво се търгува по 2,51 лева. Промяна има и при пропан-бутана, който се продава по 1,25 лева за литър.

„Поскъпването беше предизвикано от увеличението на цената на нефта на международните пазари“, каза за Investor.bg Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация.

От началото на месеца бензинът регистрира с около 14 ст. увеличение в цените, а дизелът - с 12 ст. Поскъпването от началото на 2011 г. е със 17% при бензините и с 13% при дизеловото гориво.

„Не съм оптимистично настроен за цените на бензина и дизела в краткосрочен план“, каза още Кънев. „За да овладее поскъпването, Международната агенция по енергетика (МАЕ) освободи част от стратегическите си запаси. Ефектът върху пазара беше краткосрочен и затова в близко бъдеще не бих очаквал спад в цените на горивата“, обоснова се експертът.

Според Кънев нов мораториум върху цените на горивата в страната не би бил добро решение, защото „всяко вмешателство е контрапродуктивно“ и рано или късно има обратен ефект върху пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:32 | 10.09.22 г.
fallback