fallback

И Драгоманското блато е в списъка на влажните зони с международно значение

Карстовият комплекс е местообитание на редки и защитени растителни и животински видове

15:11 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на околната среда и водите допълни националния списък от влажни зони с международно значение за опазване на флората и фауната с нов обект – Карстов комплекс Драгоманско блато, съобщиха от екоминистерството.

Секретариатът на Рамсарската конвенция, която има за цел опазването на влажните зони, е потвърдил, че обектът има международно значение.

Карстовият комплекс Драгоманско блато е с обща площ от близо 15 хил. ха и е разположен в Западна България, в административните граници на област София. Попада в границите на четирите общини Драгоман, Годеч, Сливница и Костинброд. Там са едни от последните опазени в България карстови блата.

В зоната живеят редки и защитени растителни и животински видове, като много от тях са ендемични видове за страната и Балканския полуостров. Това е най-голямата по площ влажна зона с международно значение за страната.

С обявяването на комплекса за зона с международно значение броят на Рамсарските места в България става 11, с обща площ над 35 хил. ха.

Включването на дадено място в Рамсарската конвенция не налага специални ограничения. Напротив, подкрепят се риболовът и използването на всякакви други ресурси – тръстика, лечебна кал, сол или дивеч в разумни граници, за да се осигури дългосрочното им ползване в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback