fallback

Опозицията изясни мотивите за третия вот на недоверие към кабинета

ДПС ще внесе искането на 15 юли

13:09 | 13.07.11 г.

По-малко от месец след отхвърлянето на втория вот на недоверие към кабинета "Борисов" от ДПС съобщиха, че внасят трето искане. То ще бъде депозирано в петък, като мотивите са свързани с провала на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, нереализираното членство в Шенген, полицейщината и нарушаването на основните човешки права. Това съобщи заместник-председателят на ДПС Лютви Местан след проведените консултации с "Коалиция за България", предаде БТА.

Вносителите очакват разискванията по вота да бъдат насрочени за следващата седмица и тогава да завърши самото гласуване. Утре ще бъдат прецизирани мотивите и ще започне събирането на подписи за внасянето на вота, уточни Местан. И допълни, че към тяхната инициатива могат да се включат всички депутати и парламентарни групи.

С искания вот левицата и ДПС си поставят основната цел да се стигне до оставка на правителството и до предсрочни парламентарни избори. „Ресурсите на кабинета са изчерпани и той не е в състояние да се самокоригира“, коментира Лютви Местан.

Заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Ангел Найденов отбеляза, че има достатъчно аргументи за внасяне на вот на недоверие за провал в политиката на вътрешната сигурност.

Като примери той посочи отсъствието на реформи в системата на МВР, спрените реформи в сектора за сигурност, което той определи като отговорност и на премиера, и на министъра за вътрешните работи. Полицейският произвол и прекомерната употреба на СРС са другите причини, посочени от левицата като основание да се иска оставката на кабинета.

"Не бива да забравяме неуместния, дълбоко неприемлив натиск, който се оказва от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов върху съдебната система", допълни Найденов. Според него вътрешният министър се е оказал фигурата, която е успяла да обедини иначе разнородната парламентарна опозиция.

Според Найденов смяната само на Цветанов няма да промени политиката на правителството и затова е необходима оставка на целия кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 09.09.22 г.
fallback