fallback

Наредба предвижда хранене по пет пъти на ден в детските градини

Около 12% от децата до 6-годишна възраст са със свръхтегло

12:56 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Наредба предвижда хранене по пет пъти на ден в детските градини, каза пред журналисти д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той представи нормативния документ, който ще влезе в сила от 15 септември. Сега децата се хранят по три пъти на ден.

Новите правила ще се прилагат и в детски лагери, домовете за деца, частните детски градини и частните детски кухни. Досегашният рецептурник ще бъде променен.

Поне 4 пъти в седмицата децата трябва да приемат зърнен продукт. Във всички тестени и картофени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар. Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирената с растителни мазнини, пилешкото месо с кожа.

Консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах. Храната ще се готви чрез варене, печене или на пара. Плодовете ще се режат непосредствено преди консумацията им.

Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.

11,7 на сто от българските деца от 3 до 6-годишна възраст са със свръхтегло, а 5,6 на сто – със затлъстяване, посочи д-р Кунчев.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
fallback