fallback

Преглед на печата за 12 юли

07:31 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Брюксел разби на пух и прах и административната ни реформа

в. Сега

Още един успех на кабинета - административната реформа, получи критики от Брюксел. Според Еврокомисията реформата се фокусира главно върху съкращаване на щатове и няма да подобри в достатъчна степен нито работата на чиновниците, нито бизнес средата. Това е записано в оценката на Еврокомисията за Конвергентна програма за 2011 - 2014 г. и Националната програма за реформи, изготвени от България.

Докато съкращава щатове, правителството не прави достатъчно да отстрани други тежки проблеми в работата на администрацията, считат евроекспертите. Като конкретни примери Еврокомисията сочи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Агенцията за обществени поръчки (АОП).

Цените на имотите в Банско вече падат с 20% на тримесечие

в. Сега

С нови 20% са се сринали цените на имотите в Банско за 3 месеца, отчитат от агенцията Bulgarian properties в проучване за състоянието на пазара. За първото полугодие сделките в ски курорта, доколкото ги има, са за апартаменти със средна цена 27 000 евро.

Сходна тенденция се наблюдава и по Южното Черноморие, където собствениците често продават имотите си на цена до 60% по-ниска от стойността, на която са били купени само преди няколко години. Средната цена на сключените сделки в този регион е 31 720 евро, отбелязват от Bulgarian properties. Очаквано най-скъпи са имотите на първа линия на плажа, които могат да се вземат за около 850 евро на кв. метър.

„Ще уволня Бойко Борисов“ - акция с неизвестен извършител

в. Дневник

Ще уволня Бойко Борисов“ - тази закана се четеше вчера на билбордове на изходите на София. До снощи никой не призна авторство на акцията, но не е изключено тя да се окаже с продължение. Билбордовете са собственост на DMD Consult, установи проверка на „Дневник“. От рекламната агенция отказаха да съобщят кой е поръчал платната с надписа върху четири пана извън границите на столицата и докога са наети.

Симона Станойкова от DMD Consult каза обаче, че същият наемател е ангажирал още близо 100 билборда.  Според сайта на агенцията наемът на месец за един билборд е 240 евро.

Законът за конфискацията притесни премиера

в. Дневник

Законопроектът за конфискацията ще бъде променен така, че да не може да се използва за разправа с политически опоненти. Това обяви премиерът Бойко Борисов след приятелски мач в Сливен, цитиран от БНР. В петък проектът, написан от Министерството на правосъдието, изненадващо не събра гласове в парламента.

"Правим доста по-тежък закон, който изисква повече време да се обясни на обществото. Това е единственият проблем", заяви премиерът. След това Борисов допълни, че проектът за конфискация на имоти без присъда ще бъде внесен отново в парламента след три месеца. Мотивът, който той изтъкна за преработването на проекта, беше: "След нас някога може да дойде някой, който политически да го използва за разправа със свой опонент."

Отрова от Търново до Дунав

в. Стандарт

фото БТАЗаразена вода, мъртва риба, опасност от отровени животни и още куп щети нанесе на търновското градче Дебелец турска цистерна със стирен. Шофьорът на камиона заспал зад волана, преобърнал тира и разлял отровата насред пътя. Над 4000 души бяха евакуирани заради опасност от задушаване след газовия апокалипсис в Дебелец.

Аварията стана малко след 1 часа, като уредите за токсични вещества засякоха стирен 10 пъти над нормата във въздуха. За щастие жертви няма, но щетите за региона са огромни.

БГ бацилът се върна в млякото

в. Стандарт

Лактобацилус булгарикус се завърна в кофичките с българско кисело мляко. Това сочи изследване на 16 марки кисели млека, направено от асоциация "Активни потребители". Докато през 2006 г. повече от половината изследвани кофички бяха без съдържание на българския лактобацил, сега всички показаха наличието на полезната бактерия, обясни шефът на асоциацията Богомил Николов.

Изследвахме кофички с масленост 3,6%, които са на цена от 79 ст. до 1,09 лв., обясни Николов. Оказало се, че в нито едно мляко няма съдържание на нишесте и растителни мазнини.

Българските ученици са сред най-неграмотните в ЕС

в. Новинар

Българските ученици са сред най-неграмотните в ЕС. Това показва проучване на Европейската комисия, публикувано в понеделник. Представените данни показват, че 40 на сто учениците у нас заедно с румънските си връстници през 2009 година са показали незадоволителна грамотност.

В доклада се посочва също така, че резултатите не са били променяни през последните 9 години. В текста се отбелязва още, че единствено в нашата страна и в Исландия през последните 10 години не са направени реформи в образователната система, които да доведат до преодоляването на негативната тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:10 | 04.09.22 г.
fallback