fallback

При строежа на лотове 2 и 3 на „Струма“ цената няма да е основният критерий

ЕК би подкрепила повишената цена на магистралата, ако при изграждането й се съхрани природата, заяви министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев

15:46 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

При избора на изпълнител на строителството на лотове 2 и 3 на автомагистрала "Струма" ще се изработят нови критерии в тръжната процедура, така че вече „няма да се търси най-ниската цена“, коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той поясни, цитиран от БТА, че по време на криза  целта е с малкото ресурс, с който се разполага, да се постигне много. „Това  е и една от причините при търговете (проведени през последните две години) да се търси най-ниска цена“, каза министърът.

Според него изборът на изпълнители в условията на криза е бил правилен, но днес трябва да се мисли за нова процедура, която да постави и различни критерии към изпълнителите. „Когато става въпрос за инженеринг, вече не може да става дума за най-ниска цена“, отбеляза Плевнелиев.

Той обясни, че тъй като лот 3 на магистрала „Струма“ минава през Кресненското дефиле, което е защитена зона в рамките на европейската екологична мрежа „Натура 2000“, се изисква по-особено планиране на изпълнението на дейностите за опазването на флората и фауната. Именно с тази цел е предвидено и изграждането на над 13-километров тунел по продължение на дефилето.

Според Плевнелиев Европейската комисия (ЕК) би подкрепила евентуално повишение на цената на магистралата, ако се запази екологично зоната. „Сега въпросът е дали ЕК ще утвърди и екологичните аспекти“, отбеляза Плевнелиев. По думите му, апликационната форма за лот 3 не може да бъде одобрена, докато не бъде представен начинът на строителство на тунела под връх "Шипка".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 11.09.22 г.
fallback