fallback

"Летище София" обработва багажите по правилата, установи проверка

За половин година жалбите за кражби са 10, а за повредени куфари – над 2000

10:54 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Няма основания да бъде отнет лицензът на "Летище София" ЕАД за обработка на багажи. Това е установила комисия, проверила дейността на аеропорта, съобщиха от транспортното министерство. На 5 юли евордепутатът Антония Първанова поиска временно да бъдат спрени правата за обслужване на летището заради зачестили кражби от багажите на пътниците.

През първото полугодие на 2011 г. са обслужени малко над 840 хиляди пътници с приблизително 1,2 млн. куфара. 10 са постъпилите жалби за липси и нерегламентирани посегателства. Пътниците са подали рекламации за изгубени 2 483 багажа, от тях 127 все още се издирват.

Повредените чанти са 570. Тези данни не надхвърлят средната международната норма за подобни случаи. Средностатистически подобни нарушения се срещат при 3 до 6 куфара на хиляда обработени, установила проверката.

От транспортното министерство допълват, че при загубен куфар компаниите плащат до 20 долара обезщетение за килограм багаж.

Ако пътникът иска да превози скъпи предмети, е препоръчително да ги застрахова предварително.

Проверяващите припомнят, че дейноста по обработката на багажите на летището е разпределена между четири оператора. Според комисията не съществува заплаха от терористичен акт заради достъпа до багажите, както преди 10 дни предупреди евродепутатът Антония Първанова.

От заключенията на комисията става ясно, че искането на евродепутата е отправено, след като през септември 2010 г. тя е подала сигнал за липсващи ценни вещи от нейния багаж.

Проверката е установила наличието на "конструктивни недостатъци по лентовите системи, заради които куфарите се повреждат, а багажната система в зоната на заминаване на Терминал 1 е морално и технически остаряла", е записано в доклада на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
fallback