fallback

Законодателите казаха "да" на компанията за трите магистрали

Мениджърите на държавното дружество ще организират изграждането и ще управляват аутобаните "Струма", "Хемус" и "Черно море" след влизането им в експлоатация

11:31 | 07.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Създава се Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която ще работи за ускореното строителство на магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Това реши парламентът, който прие на второ четене промените в Закона за пътищата, предаде БТА.

Новата компания ще организира проектирането и изграждането на трите автомагистрали, а също ще ги стопанисва, след като влязат в експлоатация.

Финансирането ще се извършва от бюджета и от тол таксите за ползване на аутобаните. Законопроектът предоставя възможност да се кандидатства и с проекти по Оперативната програма "Транспорт".

Мениджърите на компанията ще организират процедурите по проектирането и изграждането на пътищата, предпроектните проучвания, финансовите анализи, прогнозите за трафика, както и отчуждаването на имоти.

Дружеството ще се ръководи от тричленен управителен съвет, в който влиза и изпълнителният директор. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще упражнява правата на държавата в компанията. Той ще назначава и освобождава членовете на управителния съвет и изпълнителния директор.

Професионалните изисквания към представителите на управителния съвет са освен задължителното висше образование, да имат и поне петгодишен професионален опит в областта на управлението, планирането и изграждането на пътна инфраструктура или в управлението на публични и корпоративни структури и на проекти, финансирани от ЕС, гласят промените.

Не беше прието предложението на Димчо Михалевски и Румен Такоров от левицата за член на управителния съвет да се изисква не по-малко от осем години професионален опит. Любен Татарски от ГЕРБ посочи, че депутатите са решили този срок да остане пет години, като в длъжностните характеристики бъдат заложени допълнителни изисквания, които да гарантират доброто управление на компанията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:52 | 09.09.22 г.
fallback