fallback

България ще се присъедини към Шенген на два етапа

Предвижда се до края на годината да отпаднат проверките по летищата за българските граждани, а през следващата - премахване и на контрола по границата ни с Гърция

19:07 | 06.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Това е станало ясно по време на срещите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в Берлин. Формулата, предложена от Германия, е съгласувана и с останалите държави, които са скептични по отношение на влизането ни в Шенген - Франция, Холандия и Финландия. Тя предвижда отпадане на проверките по летищата за българските граждани до края на годината, а след излизането на новия мониторингов доклад на Европейската комисия през следващата - премахване и на контрола по границата ни с Гърция.

Окончателно процесът ще бъде сългласуван през есента, на срещата на вътрешните министри на страните-членки на ЕС, която ще се състои на 23 септември. Десет дни преди това - на 13 септември, на посещение в София ще пристигне германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Очаква се по време на тази визита да станат ясни последните детайли към поетапното присъединяване на България към Шенген. 

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 09.09.22 г.
fallback