fallback

КЗК санкционира три фирми заради сероочистките в "ТЕЦ Марица Изток" 2

Анализ на антимонополния орган показва, че одобреният изпълнител на проекта е представил невярна информация

12:03 | 06.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи три имуществени санкции по 50 000 лв. на консорциум "Идреко – Инсигма" и включените в него дружества "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" ЛТД (Китай) и „Идреко Инвест” АД (Италия), съобщиха от ведомството. Санкцията се налага заради подадена невярна информация, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, поясниха от КЗК.

Производството е образувано по молба на "Алстом Пауър Италия" ЕАД във връзка с Проект "Марица" за изграждане на сероочистваща инсталация за 5 и 6 блок на „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД (част от Българския енергиен холдинг).

Възложител на екологичната инвестиция е ТЕЦ „Марица Изток 2”. Проектът е финансиран от Европейската комисия (чрез програма ИСПА), от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) плюс собствени средства на ТЕЦ-а.

Тръжните предложения за участие в проекта са отворени на 05.06.2008 г. До участие са допуснати трима участника. Консорциумът "Идреко – Инсигма" е предложил базова цена от 84,4 млн. евро, а “Алстом” - 103,9 млн. евро. Предложението на консорциума е обявено за печелившо. Договорът за изграждането на сероочистващата инсталация  е подписан с консорциума през декември 2008 г. Очаква се изграждането й да приключи в края на 2011 г.

Според „Алстом” в тръжното си предложение консорциумът е предоставил невярна информация за предишни свои проекти за изграждането на сероочистващи инсталации, което създава невярното впечатление, че отговаря на задължителните изисквания за опит. Авторът на иска твърди, че предложената по-ниска цена се дължи и на незаконосъобразно използване от страна на консорциума на технология, прилагана от “Алстом”, без да им бъде платено лицензионно възнаграждение за това.

КЗК установи, че италиано-китайският консорциум е представилил невярна информация при участието си в процедурата. По този начин е извлякъл нелоялно предимство в класирането. Според комисията при коректно представени оферти дружествата не биха получили възлагането на договора. Не може обаче да се приеме, че консорциумът е използвал чужда търговска тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 31.08.22 г.
fallback