fallback

Дянков прогнозира 10% увеличение на доходите до две години

Финансовият министър похвали последните операции на данъчните

10:10 | 05.07.11 г. 16

В следващите две години доходите на българите ще се повишат с близо 10%, с което страната ни ще задмине Румъния. Това прогнозира финансовият министър Симеон Дянков в интервю за bTV, отчитайки първите две години от управлението на правителството.

Финансовият министър не се съгласи с данните на Евростат, според които прекият нетен годишен доход в България се изчислява на 2 230 евро, с което страната ни се нарежда на опашката в Европа по този показател. В същото време нетните доходи в Румъния надхвърлят 3 700 евро.

Дянков отново посочи кризата като основна причина за замразяването на доходите през последните две години и обясни, че през миналата година средните заплати в Румъния дори били намалени с 25%. С изграждането на инфраструктурата очакванията са да се привлекат към 1 млрд. лв., което според Дянков ще се отрази и на крайните доходи на населението.

„От есента на тази година вдигаме минималната работна заплата, като в бъдеще ще осигурим постъпателно увеличение на доходите“, заключи финансовият министър.

Две седмици след като се закани, че може да отстрани изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов заради слаби разкрития на данъчните нарушения, днес министър Дянков обясни, че е доволен от „това, което виждам при обиколките си в страната“.

Добри резултати според Дянков са постигнати и в Агенция „Митници“, която за полугодието отчита 13% увеличение на приходите, което е с 52 млн. лв. повече от заложеното. На този етап Дянков отказа информация за проверките за финансови нарушения в софийската митница, обявени през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
fallback