IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучванията за шистов газ не са опасни, успокои зам.-министър

Решение за концесия за добив на шистов газ ще бъде взето след около 5 години само при условие, че има всички гаранции за защита на околната среда, каза Делян Добрев

14:40 | 02.07.11 г. 12
Проучванията за шистов газ не са опасни, успокои зам.-министър

Страховете от проучванията за шистов газ са абсолютно неоснователни. Учени от БАН, Минно-геоложкият институт, Минно-геоложката камара, както и всички специалисти, са на мнение, че проучванията за шистов газ не са опасни.

Това каза днес в Шумен заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод даденото право за търсене на газ край Нови Пазар на Chevron, предаде БТА.

По думите му, решение за концесия за добив на шистов газ ще бъде взето след около 5 години само при условие, че има всички гаранции за защита на околната среда.

Добрев добави, че за да се успокоят хората, следващата седмица ще се организира Национална конференция в София, на която ще бъдат поканени научните среди в тази сфера, за да могат да обяснят и да потвърдят, че няма рискове. На срещата ще бъдат поканени областните управители и кметовете на населените места, където ще се търси шистов газ.

Днес Делян Добрев бе в Шумен, за да открие нов производствен комплекс на шуменските фирми "Нови енергийни системи" и "Павел и синове електрик".

Направените инвестиции в новата производствена база с площ 8500 кв.м са за 3,5 млн. лв. С откриването на новата база се разкриват 90 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
ABBA
преди 13 години
Ricco, нямат край, защото народа си пада по лапнишарнаството. Затова взема черното за бяло и обратно. Сбъркан му е ценностния чип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
lyusien
преди 13 години
Омръзна ми от *** Всичко на този свят е опасно Опасно е когато излизаш от къщи и отиваш на работа -но не може да си стоиш постоянно в къщи Опасно е преноса на нефт с танкери от Русия до Бургас - но ако разсъждаваме така трябваше нефтохим да го няма Опасно е преноса на сярна киселина със цистерни от Пирдоп до Варна Бургас Русе Хаиде да спрем тогава производството и преноса на сярна киселина -примерно Ние сме 100 % зависими от внос на газ и плащаме луди пари за този газ и даите сега да спрем търсенето на газ на територията на България защото било опасно Има си оценки ОВОЗ напълно нови и безопасни технологии Спрете с глупостите Мислете реалистично Мислите ли че в С А Щ където има жестоки закони за опазване на околната среда ще добиват шистов газ ако това е опасно за околната страна Че на тези фирми ще им спукат задникад Чаоо Желая ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Ricco
преди 13 години
Ха-ха, смешници! Щели да поканят някои си (които те си изберат) на пресконференция и те щели да кажат, че всичко било наред. Абе тия за *** ли ни мислят?! А Шеврон сигурно ей така без никакви гаранции, не само ни е платил 30 млн., но ще се изръси допълнително и за самите сондажи. И след 5 години ще започнат да тровят земята и водата в най-плодородния български край. Ееей! Нямат край националните предатели в България. Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още