fallback

Проучванията за шистов газ не са опасни, успокои зам.-министър

Решение за концесия за добив на шистов газ ще бъде взето след около 5 години само при условие, че има всички гаранции за защита на околната среда, каза Делян Добрев

14:40 | 02.07.11 г. 12

Страховете от проучванията за шистов газ са абсолютно неоснователни. Учени от БАН, Минно-геоложкият институт, Минно-геоложката камара, както и всички специалисти, са на мнение, че проучванията за шистов газ не са опасни.

Това каза днес в Шумен заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод даденото право за търсене на газ край Нови Пазар на Chevron, предаде БТА.

По думите му, решение за концесия за добив на шистов газ ще бъде взето след около 5 години само при условие, че има всички гаранции за защита на околната среда.

Добрев добави, че за да се успокоят хората, следващата седмица ще се организира Национална конференция в София, на която ще бъдат поканени научните среди в тази сфера, за да могат да обяснят и да потвърдят, че няма рискове. На срещата ще бъдат поканени областните управители и кметовете на населените места, където ще се търси шистов газ.

Днес Делян Добрев бе в Шумен, за да открие нов производствен комплекс на шуменските фирми "Нови енергийни системи" и "Павел и синове електрик".

Направените инвестиции в новата производствена база с площ 8500 кв.м са за 3,5 млн. лв. С откриването на новата база се разкриват 90 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback