fallback

Фонд „Земеделие” призна, че неправилно е орязал субсидии за 2010 г.

Днес са преведени последните 11 млн. лв. по линия на директните плащания на площ за миналата година

15:10 | 30.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) изплати над 11 млн. лв. директни плащания за площ за 2010 г., съобщиха от фонда.

През март фондът обяви, че поради неправомерно деклариране на обработваемите площи ще бъдат орязани субсидиите на 5 803 фермери. Санкциите бяха наложени след поредната актуализация на ортофото картата на земеделските имоти, доказваща, че през  2009 г. стопаните са получавали субсидии за ниви, попадащи на територията на гори, дори на пътища.

След като агробизнесът заплаши администрацията със съдебни дела заради постфактум установените грешки, във фонда беше формирана специална комисия за обработка на жалбите.

От днешното съобщение на фонда става ясно, че част от орязаните субсидии все пак трябва да бъдат преведени на земеделците, след като жалбите са обработени.

По-голямата част от средствата – 7,3 млн. лв. са по Схемата за единно плащане на площ. По Схемата за национални доплащания към директните плащания са изплатени 1,8 млн. лв.

Ще бъдат изплатени 1,7 млн. лв.за природни ограничения на фермери в планински райони и още 279 хил. лв. за природни ограничения в райони, различни от планинските.

В крайна сметка се оказва, че след жалбите на агробизнеса 11,1 млн. лв. от орязаните субсидии са върнати на земеделците.

Извън субидиите по жалбите фондът ще преведе и 354 хил. лв. на производителите на ягоди и малини, които предават продукцията си на преработвателните предприятия.

С тези разплащания окончателно приключва процесът на обработка на заявления по Схемата за единно плащане на площ за 2010 г., съобщиха още от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
fallback