fallback

Връзват търговците на зърно с данъчните до края на ноември

Връзката на касовите апарати в аптеките с НАП трябва да се случи до края на август, напомнят от приходната администрация

14:56 | 27.06.11 г.

Търговците на зърно, регистрирани по ДДС, трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП) до края на ноември, съобщиха от приходната агенция.

Това гласят промените в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които бяха обнародвани в последния брой на "Държавен вестник". Новият срок важи само за тези търговци на зърно, които са регистрирани по ЗДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно, напомнят от НАП.

В средата на месеца финансовият министър Симеон Дянков обяви, че свързването на касовите апарати на търговците, регистрирани по ДДС, с данъчните се отлага с една година. Първоначално заложеният от администрацията срок за осъществяване на дистанционна връзка на магазините с НАП беше за края на септември 2011 г.

От НАП поясняват, че задължението не засяга търговците на зърно и аптеките. По искане на Асоциацията на българските аптеки електронната връзка на НАП с аптеките и дрогериите трябва да бъде изградена до 31 август 2011 г., като задължението се отнася само за регистрираните по ЗДДС.

Пред няколко дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че ще предложи мандрите също да бъдат свързани с данъчната администрация, с мотив да се пресече укриването на данъци.

По данни на НАП, до момента около 15 000 фирми, сред които над 3000 бензиностанции, са изпълнили законовото изискване за електронно свързване на касовите им апарати с агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
fallback