fallback

Преглед на печата за 27 юни

07:30 | 27.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Властта щедро раздава бонуси на чиновниците в. Сега

Властта раздава щедро бонуси, установи проверка на "Сега". Скандално е, че някъде се получават пари само защото има такава нормативна възможност - без реално работата на чиновниците да се е подобрила. На други места са вземали премии просто за изпълнени служебни задължения.

В регионалното министерство например са поощрени хората, участвали в комисия за подготовка на промени в правилника за прилагане на закона за държавната собственост. От началото на годината до края на май са изплатени общо 25 300 лв. за 17 души, или по 1488 лв. на човек. Работата по нормативни актове обаче е част от задълженията на чиновниците, за което те получават заплата.

Новият застрахователен данък тормози и стари клиенти в. Сега

Граждани и фирми плащат по-скъпи полици заради новия застрахователен данък. Той бе въведен от Нова година, но се дължи и за договори, сключени преди това и предвиждащи разсрочено плащане. Читатели на в. "Сега" споделиха, че това ги е изненадало неприятно. Някои получили ултиматуми по телефона от своите застрахователи, че трябва да внесат данък в едномесечен срок. Ставката е 2%, което за "Автокаско" на стойност 500 лв. например означава 10 лв., ако премията се плаща наведнъж, или 2.50 лв. при 4 вноски.

С новия данък, който правителството прокара като антикризисна мярка, за да пълни бюджета, се облагат почти всички застраховки - на имущества, кредити, "Каско", "Заболяване", "Злополука", "Гражданска отговорност и т.н. Пощадени са застраховките "Живот", договорите по презастраховане и др.

Туристическият данък остава в общините в. Новинар

Туристическият данък ще остава в общинските каси, но ще се използва изцяло за целите на туризма. Това ще бъде записано в новия закон за туризма, съобщи ресорният заместник-министър Иво Маринов по време на „Дунавска плаваща конференция”. С налога ще се облагат нощувките, а данъчно задължени са лицата, предлагащи нощувки.

Маринов посочи още, че един от приоритетните проекти за България ще е изграждането на колоездачна алея по цялото продължение на българския бряг на реката.

Бойко Борисов: Проблемът на Слънчев бряг е създаването на дружество в. Новинар

Генезисът на проблема със Слънчев бряг е създаването на това дружество - държавно, частно, с неясен отговорник, което всъщност е допринесло най-много да се застрои по такъв начин този иначе прекрасен курорт. Това заяви премиерът Бойко Борисов в коментар на напрежението от последните седмици в курорта.

Премиерът Бойко Борисов също смята, че приватизацията е била "бандитска", а сега на правителството на ГЕРБ се налагало да прави далекопроводи, подстанции и пътища. "Ние подреждаме хаоса, който заварихме", допълни той.

Влаковете - с нови спални вагони в. Стандарт

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви пред медиите, че до края на годината или най-късно в началото на следващата се чака доставка на нови 30 или 35 спални вагона, като една голяма част от тях ще покриват дълги дестинации на железопътния транспорт в това число жп-връзката на Добрич със столицата - влака София - Кардам.

"За да покрием все пак този период до края на годината имаме подготвена процедура чакаме само мостовото финансиране от Българската банка за развитие, има предвидени 20 и няколко милиона по споразумението със Световна банка, за рехабилитация и ремонт на съществуващия вагонен парк част от него.

Летището в Балчик става гражданско в. Стандарт Летището в Балчик става гражданско до края на годината, съобщи днес премиерът Бойко Борисов. Процедурата за прехвърлянето тръгва до 15-20 дни. Имуществото вече е прехвърлено от военните.

До 2-3 седмици екип от консултант и проектант трябва да изготвят проект за необходимата инфраструктурни обекти, които трябва да се доизградят, за да функционира и да има статут на гражданско летище, след което ще предстои процедурата по лицензирането му от Главна въздушна агенция, обясни транспортният министър Ивайло Московски.

Борисов чака арести за АЕЦ "Белене", ще доказва безопасността на спрени реактори в. Дневник

"Ще пуснем стрес тест на трети и четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй", за да докажем на всички, които са ги затворили, и на Европейския съюз, че са безопасни и са могли да работят." Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на рехабилитирания път Добрич - Генерал Тошево. Той изрази надежда, че "прокуратурата скоро ще започне да арестува" по образувани досъдебни производства за АЕЦ "Белене" и е крайно време да има обвинени. "Години наред тройната коалиция загроби проекта "Белене", каза още Борисов. Той припомни, че към момента строежът на втората атомна централа няма определена цена и гаранции за нейната сигурност.

НОИ засилва контрола с нов болничен от 1 юли в. Дневник

От 1 юли към болничните листове задължително ще се прилага декларация с данни за това дали разболелият се има право на обезщетение. Тя ще се попълва работодателя или самоосигуряващия се. Новото приложение е задължително както за болничните, които се издават за първи път, така и за тези, с които отпускът по болест се удължава. Това предвижда нова инструкция на Националния осигурителен институт (НОИ), която ще влезе в сила от 1 юли.

Целта на новия вариант на болничния е да засили контрола срещу злоупотреби. Осигурителният институт ще може да проверява диагнозата, дали разболелият се има трудов договор и какъв е бил осигурителният му доход. Идеята е да се предотврати получаването на помощи от хора, които не са осигурени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:29 | 27.06.11 г.
fallback