fallback

НСИ ще обяви окончателните данни от преброяването в средата на юли

Изчисленията за безработицата и на института, и на Агенцията по заетостта са верни, съобщи председателят на ведомството Мариана Коцева

10:12 | 24.06.11 г.

„В средата на юли ще знаем точно колко са българите, как етнически сме се самоопределили, какво е вероизповеданието ни и кой е майчиният ни език, а също дали живеем в благоустроени места“. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева.

По повод разминаванията в методиките за определяне на дела на безработицата между НСИ и Агенцията по заетостта, повдигнати от медиите през последните месеци, Коцева обясни, че "числата и на статистическия институт, и тези на агенцията са верни".

Агенцията обаче брои само регистрираните в бюрата по труда, но не всички са регистрирани - например младите хора, които след завършване на университет, обикновено се концентрират върху търсене на работа и едва след известно време се регистрират в бюрата по труда, поясни шефът на НСИ.

До средата на миналата година данните на Агенцията по заетостта за броя на безработните са били по-високи от тези на НСИ. "Това означава, че има хора, регистрирани в бюрата, които обаче работят, а това е равно на сива икономика“, заяви още Коцева.

От средата на миналата година нещата са се обърнали и НСИ отчита повече безработни, защото вече преобладават хората, които са без работа, но не са регистрирани в бюрата.

Според председателя на НСИ увеличаването на минималната заплата е въпрос на политика. "Дори и да е икономическо, подобно решение пак остава в политическата сфера, въпрос на определено виждане и на добра преценка. Това, с което НСИ може да помогне, е да предостави данни за средната заплата, за броя на хората с минимална заплата и в кои сектори работя те", каза Мариана Коцева.

Мариана Коцева смята, че няма технически проблем предстоящите избори да са електронни по аналогия с успешно проведеното преброяване, което спести и значителни средства на бюджета. При гласуването обаче е важно да се осигури тайната на вота и по-специално как физически да се организира мястото за гласуване, заключи шефът на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback