fallback

Преглед на печата за 23 юни

07:48 | 23.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският регистър ще намалява таксите

в. Дневник

Намаляване на таксите на търговския регистър обмисля Агенцията по вписванията, обяви директорът й Виолета Николова. Тя отказа да съобщи кои такси ще бъдат редуцирани, но уточни, че ще са повечето.

„Целта ни е да станат адекватни и съразмерни на услугата, която се предоставя“, обясни Николова. Тя даде пример, че за регистрация на нова банка или застраховател се плащат 1700 лв.

Помолена да даде пример с такса, която засяга по-голяма част от бизнеса, Николова посочи, че може да се стигне до намаляване на сумата за вписване на годишните финансови отчети. В момента всяка фирма плаща 50 лв., за да подаде отчета си в агенцията, а срещу това чиновниците не предоставят кой знае каква услуга, а само сканират документите и ги добавят към досието на дружеството.

Третата съдебна инстанция може да отпадне

в. Дневник

Делата да се гледат на две, а не на три инстанции, както е сега. Това е една от промените в конституцията, които вече се обсъждат, съобщи правосъдният министър Маргарита Попова. Във вторник тя започна консултации за промени в основния закон заради "изпадналото в криза управление на съдебната система".

В момента делата се гледат на три инстанции. Изключение има за гражданските – повечето от тях са на две и много малко казуси стигат до третата инстанция - върховния съд.

 

Дянков "освежава" финансовия контрол

в. Сега

Финансовият министър Симеон Дянков се опитва да засили вътрешния финансов контрол в държавата с промени в Закона за държавната финансова инспекция. С тях се увеличава числеността на инспекторите от АДФИ и ще се промени начинът, по който се извършват проверките за похарчените държавни пари. В момента структурата разполага със 176 служители, от които 112 финансови инспектори и 14 юристи.

Над половината обществени поръчки у нас минават под знака на корупцията, сочат данните. През м.г. инспекторите на АДФИ са хванали нередности в 58% от проверените 1391 търгове на обща стойност 2.2 млрд. лв. А ревизорите са проверили едва една трета от сигналите за нагласени или претупани търгове. Това дава основание да се иска увеличение на работещите в агенцията.

Милиони скараха Волен и ГЕРБ

в. Стандарт

Пари за депутати номади подпалиха люта война в парламента. ГЕРБ са откраднали 1,4 млн. лв. чрез субсидиите на независимите депутати, изреваха атакистите. Към мнозинството са минали петима от напусналите Яне Янев, както и двама от отцепниците в "Атака", обяви лидерът на националистите Волен Сидеров. Той поиска, когато избраник напусне парламентарна група, субсидията да не си "тръгва" с него.

Предложението им бе отхвърлено от ГЕРБ и независимите депутати. Рамо на атакистите обаче дадоха БСП, ДПС и сините. Сидеров обвини от трибуната на парламента бившите си съпартийци Камен Петков и Кирил Гумнеров, че са подписали във финансовото министерство декларации за принадлежност към БСП и така червените прибират парите на "Атака". Така в касата на социалистите влизат около 400 хил. лв. отгоре годишно.

 

Рибата отплува

в. Стандарт

Сега рибата има цена, но пък няма риба. Тя буквално отплува, къде е никой не знае, но в нашите води я няма. За това се жалват един през друг родните рибари. В сравнение с миналата година уловът у нас е паднал 10 пъти. За сметка на това цените са скочили с около 20 на сто спрямо 2010 г. Най-много морските вълци се оплакват от липсата на сафрид в нашите води.

"Преди ловяхме по 20-30 кила и матрапазите я изкупуваха по 80 стотинки", разказва един от доайените в бранша, най-известният рибар поет Коста Радев от кооперация "Траката" във Варна. Преди 10-15 години той и колегите му вадили по половин лодка, пълна с калкан. "Сега дъното е тиня, няма пясък, миди, камък", казва Коста. Според него всичко е изтралено и съсипано. "

Проверяват Лъчезар Иванов за конфликт на интерси

в. Новинар

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов вече е сезирал Националната комисия за конфликт на интереси. Целта е да се извърши проверка по повод консултациите му на охранителна и застрахователна фирма, за които е получил хонорар от 130 000 лева. Иванов обясни, че не се притеснява от нищо, както и че вече три пъти е проверяван от НАП и Сметната палата.

Още във вторник пред колегите си от Изпълнителната комисия на ГЕРБ Иванов е заявил, че сам ще поиска да бъде проверен, както и че ще предостави всички документи. Националната комисия за конфликт на интереси, както и тази в парламента обаче са блокирани. Първата реално все още не функционира, а втората е без шеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 02.09.22 г.
fallback