fallback

Започва демонтаж на спрените първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй”

Снетото оборудване ще бъде транспортирано до площадка за временно съхранение, разположена на територията на АЕЦ „Козлодуй”.

18:08 | 22.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) стартира първата операция по демонтаж на оборудване от втори нерадиоактивен контур на спрените в края на 2002 г. първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от ДП РАО.

По разпореждане от 20 юни 2011 г.  специализираното поделение „Извеждане от експлоатация–Козлодуй” започва дейности по утвърдена процедура за демонтаж на ресивери на турбината.

Програмата за провеждане на операцията е предварително одобрена от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която е уведомена за началото на дейностите 15 дни предварително, според изискванията на нормативната уредба.

В първите няколко дни от демонтажа се извършват подготвителни дейности – премахване на изолационната вата, укрепване на съоръженията за безопасен демонтаж и др. Очаква се целият процес, свързан с отстраняването на ресиверите, да приключи в рамките на около един месец.

След проведен радиологичен контрол снетото оборудване ще бъде транспортирано извън машинната зала  до площадка на ДП РАО за временно съхранение, която се намира на територията на АЕЦ „Козлодуй”.

През 2011 г. специализираното поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй”  на ДП РАО работи по общо пет типови програми за демонтаж на оборудване от първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй”. Всяка от тях трябва да се представя за одобрение от АЯР, след което се разработват вътрешни процедури за демонтаж на всеки възел от оборудването на  системата.

През настоящата година се очаква да бъдат реализирани програмите за демонтаж на маслени системи на турбогенератора, възбудител на генератор на турбината, генератор и електродвигатели на циркулационни помпи, посочват още от ДП РАО . 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:23 | 22.08.22 г.
fallback