fallback

До 15 месеца влиза в сила забраната за лепене на стикери върху автомобилите

Санкциите бяха приети днес при второто четене на промените в Кодекса за застраховането

15:14 | 22.06.11 г.

Лепенето на застрахователни стикери върху стъклата на автомобилите се забранява, решиха депутатите, които приеха днес на второ четене промените в Кодекса за застраховането, предаде БТА. Санкцията влиза в сила 15 месеца след обнародването на текстовете в „Държавен вестник“.

Забраната важи и за поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключен застрахователен договор, гласят текстовете.

Мотивите за промяната целят да се прекрати практиката за поставяне на "пасивни маркировки" от застрахователите.

Поставянето на отличителни белези остава в сила за превозните срудства, за които нормативно е указано да имат надписи, гласят текстовете. Запазват е и рекламните текстове, но при условие да не са обвързани със сключването на застраховка.

Въведена е глоба от 50 лева за лице, което управлява автомобил с поставени знаци, белези или други индикации, с изключение на нормативно признатите. Санкцията за застраховател, който допусне нарушение на закона, варира от 30 хил. до 60 хил. лв., а при повторно нарушение - от 60 хил. до 120 хил. лв.

Прието беше още, в тримесечен срок от влизането в сила на кодекса, застрахователите да променят общите условия или съществуващите други уговорки за застраховане на моторни превозни средства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
fallback